Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BRUGADA SYNDROM S NEGATIVNÍM AJMALINOVÝM TESTEM

M. Nociar (Rozdrojovice)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - lékařský, XVI. arytmologické sympozium

Brugada syndrom je vzácné, geneticky podmíněné onemocnění sodíkového kanálu myocytů. Toto onemocnění může být příčinou náhlé smrti zejména u mladších jedinců bez strukturálního postižení srdce. Pro Brugada syndrom jsou diagnostické typické změny na EKG, někdy indukované intravenosním podáním antiarytmik blokujících Na kanál (preferenčně ajmalin).

Kazuistika:
Kazuistika popisuje případ 45-letého muže přijatého na naši kliniku po resuscitaci pro fibrilaci komor. Iniciálně na EKG bez známek významné patologie, po provedení základního screeningu (echokardiografie, koronarografie, MRI srdce, ergometrie) nebyla zjištěna etiologie potíží, žádný arytmogenní substrát. Pacientovi byl již během první hospitalizace proveden i ajmalinový test, který byl negativní. Následně byl pacientovi implantován ICD přístroj v sekundární prevenci. Za následujících 5 měsíců byl pacient opakovaně hospitalizován pro výboje z ICD (celkem 40 výbojů ICD pro fibrilaci komor). Bylo provedeno i elektrofyziologické vyšetření, nebyla indukována žádná komorová arytmie a opět byl proveden ajmalinový test bez indukce EKG změn. Během hospitalizací však byly zachyceny komorové extrasystoly charakteru R na T, které se jevily jako možný spouštěč komorových arytmií. Při dalším elektrofyziologickém vyšetření byly již tyto extrasystoly mapovány a byla provedena katetrová ablace v místě indukované ektopické aktivity. Po dalším měsíci však byl pacient opět hospitalizován pro další výboj z ICD, a poprvé po půl roce se již při příjetí na nativním EKG manifestoval typický obraz pro Brugada syndrom typ I. Do nasazení chinidinu nebyly zatím další recidivy komorových arytmií.
Závěr:
Typické EKG známky Brugada syndromu nejsou u postižených jedinců vždy manifestovány a ani ajmalinový test není 100 % senzitivní. Přesto nyní patří k standardním metodám v diagnostice jedinců s idiopatickou fibrilací komor.