Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ ANIMÁLNÍHO EXPERIMENTU POMOCÍ 9.4T MRI

A. Vybíralová, G. Caluori, F. Souček , T. Kulík, J. Wolf, Z. Stárek (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XVI. arytmologické sympozium

Úvod
Animální experimenty na velkých zvířatech jsou nedílnou součástí moderní kardiologie. V našem centru provádíme běžně experimenty na praseti obecném (Sus scrofa domesticus). Nejčastějším experimentem v posledních letech bylo srovnání různých typů katétrů a různých energií používaných pro ablaci srdečního svalu. Pro vyhodnocení experimentů bylo potřeba vyhodnotit vzniklé ablační léze. Standardní metodou hodnocení lézí je makroskopická a mikroskopická histopatologie, jejíž hlavní nevýhodou je získání pouze dvourozměrné představy charakteru lézí. Novou perspektivní metodou je evaluace lézí pomocí magnetické rezonance, která umožňuje získání objemových parametrů léze. Cílem této práce je přiblížit naše zkušenosti s touto metodou.

Metody
Explantovaná srdce pokusných prasat byla naskenována pomocí MRI Ústavem přístrojové techniky Akademie věd ČR v Brně. Za pomoci moderního 9.4T MR systému (Bruker Biospec 94/30) byly získány transversální řezy jednotlivých srdcí.
Léze z jednotlivých skenů byly následně zpracovány v programu ImageJ, který umožňuje změřit obsah léze. Z jednotlivých obsahů byl posléze vypočítán objem lézí.

Výsledky
Od listopadu 2016 do září 2018 byly provedeny 4 animální experimenty na celkem 48 prasatech. Na 48 explantovaných srdcích bylo vyhodnoceno celkem 384 lézí pomocí 9.4T MRI.

Závěr
Metoda měření lézí pomocí scanů MRI je přesná, jednoduchá a umožňuje spočítání objemu lézí. Hlavní výhodou oproti makroskopickému vyhodnocení je to, že srdce po vyšetření MRI zůstanou nedotčená a mohou se tak dále využít pro další hodnocení. Metoda hodnocení výsledků animálního experimentu pomocí 9.4T MRI se tedy nabízí jako vhodná alternativa k hodnocení lézí histopatologicky.