Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S RADIOFREKVENČNÍ ABLACÍ HYPERTROFICKÉ OBSTRUKČNÍ KARDIOMYOPATIE – KAZUISTIKA

T. Kulík, F. Lehar, Z. Stárek, J. Jež, J. Wolf, Z. Svánovská (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XVI. arytmologické sympozium

Úvod:
Hypertrofická obstrukční kardiomyopatie (HOKMP) je vrozené srdeční onemocnění s velice variabilními klinickými příznaky. Stejná variabilita figuruje i v případě následné léčby. V dnešní době jsou zavedeny tři standardní typy léčby – chirurgická myektomie, perkutánní transluminální septální myokardiální alkoholová ablace (ASA) či implantace kardiostimulátoru s vhodným nastavením stimulačního dipólu. V posledních letech se jako další metoda léčby uplatňuje i radiofrekvenční ablace postižené tkáně (RFA).
Metodika a výsledky:
Na pracovišti I. IKAK, FNUSA-ICRC v Brně byla provedena RFA HOKMP u muže, 59 let. Z anamnézy vyplývá, že byla provedena ASA v 11/2010 pro hypertrofii bazální části septa (gradient LK–aorta, klid +50mmHg, zátěž +190mmHg) s optimálním efektem a odezněním příznaků (dušnost a stenokardie). Do 5/2018 prakticky bez obtíží (NYHA I-II) – následně zhoršení klinických příznaků. Provedena re-koronarografie (6/2018) s nevýznamnými stenózami, pacient však následně doporučen k re-ASA. Proveden pokus o re-ASA, kde při aplikaci kontrastní látky zjištěno sycení nejen bazální části septa, ale i rozsáhlé části středního septa – z tohoto důvodu od ASA upuštěno a zvážena konzervativní farmakologická léčba s následným výhledem na RFA. Vzhledem k přetrvávajícím potížím provedena v 9/2018 RFA rozsáhlé oblasti bazální části septa. Gradienty LK-aorta před výkonem: +19mmHg (klid), +155mmHg (Valsalv). Gradienty LK-aorta po RFA: +6 mmHg (klid), +55mmHg (Valsalv).
Závěr:
První zkušenost s RFA HOKMP na našem pracovišti dokazuje trend posledních let, kdy se RFA jeví jako jedna z dalších účinných metod při léčbě hypertrofické kardiomyopatie. Akutní efekt této RFA snížil tlakový gradient o 2/3 z původních hodnot, avšak z klinického hlediska je třeba počkat na dlouhodobé výsledky z alespoň ročního sledování.