Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HODNOCENÍ KVALITY MRI SRDCE U PACIENTŮ PO IMPLANTACI LEADLESS KARDIOSTIMULÁTORU MICRA TPS

M. Mudroch, J. Petrů, L. Šedivá, H. Mudrochová, P. Moučka, J. Keller, L. Dujka, J. Vymazal, P. Neužil, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XVI. arytmologické sympozium

Úvod: V této nerandomizované jednocentrické klinické studii jsme hodnotili kvalitu zobrazení a míru hodnotitelnosti MRI srdce u pacientů s implantovaným bezelektrodovým kardiostimulátorem MICRA TPS (transcatheter pacing system), Medtronic.

Soubor: Do souboru bylo zařazeno 16 pacientů s implantovaným MICRA TPS na našem pracovišti.(věk od 29 do 85 let). Doba od implantace do provedení MRI vyšetření byla minimálně 1 měsíc (7 až 148 týdnů, Ø84,6 ± 55, SD). Průměrné procento stimulace u všech pacientů bylo 26,1%, jeden pacient byl plně dependentní na stimulaci a polovina z vyšetřovaných pacientů (n=8) trpěla fibrilaci síní.
MRI srdce bylo úspěšně provedeno všem zařazeným pacientům na přístroji Siemens Avanto 1.5 T. Před vlastním vyšetřením byl vždy přístroje MICRA TPS přeprogramovány do MRI režimu.
U všech pacientů byl prováděn základní protokol pro možnost hodnocení morfologie tak kinetické funkce srdce. U 4 pacientů bylo pak provedeno vyšetření late enhancementu po podání MRI kontrastní látky.

Výsledky: Hodnotitelnost myokardu nebyla implantovaným přístrojem výrazně omezena kromě anteroseptální části LK v oblasti, kam byl přístroj MICRA TPS povětšinou implantován a kam se promítal specifický kulovitý artefakt od samotného přístroje. Kvalita MRI obrazu byla závislá hlavně na použité sekvenci pulzů. Větší artefakty měly sekvence gradient-echo. Další faktory ovlivňujícími kvalitu MRI obrazu byl BMI a nepravidelnost srdečního rytmu u pacientů s fibrilací síní.

Závěr: V naší studii jsme potvrdili, že MRI vyšetření srdce u pacientů s implantovaným MICRA TPS je klinicky hodnotitelné, přičemž kvalita obrazu není výrazně ovlivněna implantovaným přístrojem a jedinou limitací je artefakt v místě implantace přístroje.