Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREDIKCE DLOUHODOBÉHO BENEFITU QUADRIPOLÁRNÍ LEVOKOMOROVÉ ELEKTRODY PŘI BIV STIMULACI NA ZÁKLADĚ MĚŘENÍ ČASOVÝCH INTERVALŮ.

J. Střítecký, P. Pařízek (Hradec Králové)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XVI. arytmologické sympozium

Úvod: Quadripolární elektroda poskytuje mnoho možností nastavení stimulačního vektoru, potenciálně zasahuje větší část myokardu v porovnání s bipolární elektrodou. Práce si pokládá za cíl ověřit postup optimalizace nastavení založený na měření aktivačních zpoždění.
Soubor: Do souboru byli zařazeni konsekutivní pacienti jednoho pracoviště. Soubor obsahuje 202 nemocných (160 mužů, 42 žen) ve věku 71,8±22,4 let. Vyloučeni byli pacienti, u nichž došlo ke změně pozice elektrody během sledování. Byly sledovány stimulační konfigurace a měřeno časové rozvrstvení signálů na jednotlivých pólech elektrod. Soubor byl dělen podle primární diagnózy a typu poruchy aktivace komorového myokardu.
Metoda: Zaměřili jsme se na predikci perioperačního a dlouhodobého zúžení biventrikulárně stimulovaného QRS komplexu pomocí intrakardiálních signálů všech 4 pólů levokomorové elektrody měřených na povrchovém EKG pomocí registračního EKG přístroje a pomocí implantovaného PM/ICD.
Výsledky: Délka sledování byla v souboru 15±2,6 měsíců. V celém souboru byl nativní QRS široký průměrně 164ms ±27ms perioperačně zúžen na 142ms ±18ms (n=202) a na konci sledování 139ms ±21ms (n=182). NYHA klasifikace byla u souboru před operací 2,51±0,49 a na konci sledování 2,09±0,6.
Je-li vypočten parametr relativní QLv z nativního či pravokomorově stimulovaného QRS komplexu, nelze usuzovat na relativní efekt na zúžení výsledného QRS. Průměrné relativní zúžení nativního či pravokomorového QRS komplexu je o 17±22% resp. 27±8% perioperačně a o 14 ±18% resp. 29 ±11% na konci sledování.
Závěr: Časová měření nepřináší v datech celého souboru žádné prediktivní informace, nelze pozorovat závislosti ani zóny efektu. Dále se budeme v práci zabývat dělením na primární poruchu rytmu a etiologii onemocnění, kde lze v některých kategoriích předběžně vidět lehkou závislost hlavně v dlouhodobém efektu.