Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ UNIPOLÁRNÍCH A BIPOLÁRNÍCH ABLAČNÍCH LÉZÍ V ANIMÁLNÍM EXPERIMENTU

J. Wolf, G. Caluori, J. Jež, F. Lehar, F. Souček, M. Pešl, Z. Stárek (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XVI. arytmologické sympozium

Úvod
Bipolární ablace je v současné době jednou z alternativních metod léčby komorových tachykardií. Z dostupných studií vyplývá, že bipolární ablace je superiorní ve tvorbě hlubokých a transmurálních lézí. Přesná charakteristika těchto lézí a bezpečné nastavení parametrů však dosud známé není.
Metodika
Byla navržena animální studie srovnávající charakter lézí vytvořených standardní unipolární ablací vs. bipolární ablací. Všechny léze byly vytvořeny za použití fixního nastavení generátoru (30 W, 60 s), za použití proplachových katétrů (proplach 30 ml/min) s technologií měření přítlaku. K hodnocení vytvořených lézí byla použita 9T magnetická rezonance umožňující přesné prostorové hodnoceni.
Výsledky
Velikost aplikované energie nutná k dosažení stejného objemu léze je při použití bipolární ablace zhruba poloviční než u sekvenční unipolární ablace (1800 W/s vs. 3600 W/s). Je zřejmé, že při stejném nastavení je u bipolární ablace šance k dosažení transmurální léze téměř 6x větší než při použiti unipolární ablace (OR=5.8, p=0.011). Při ablaci v epikardiálním prostoru byla hloubka ablačních lézí u bipolárního nastavení dvojnásobná oproti nastavení unipolárnímu (p<0.0001).