Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KVALITA ŽIVOTA NEMOCNÝCH S IMPLANTOVANÝM BEZDRÁTOVÝM KARDIOSTIMULÁTOREM (LEADLESS PACEMAKER - LP)

K. Horáčková, J. Petrů (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVI. arytmologické sympozium

Implantace bezdrátového kardiostimulátoru (Leadless pacemaker - LP) je inovativní alternativou konvenční implantace.
Cílem práce, jejíž výsledky zde prezentujeme, bylo zhodnotit, jak nemocní posuzují svou kvalitu života před a po implantaci bezdrátového kardiostimulátoru. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření od prosince 2016 do konce srpna 2017. Vzorek respondentů tvořili nemocní, kterým byl LP implantován ve čtyřletém období 2. 12. 2012 – 31. 10. 2016 a ve sledovaném období navštívili v rámci pravidelné kontroly kardiostimulační ambulanci naší nemocnice.
Pokud shrneme medicínské výhody nového bezdrátového kardiostimulátoru (minimálně invazivní přístup, absence vodičů v těle, minimalizace rizika infekce, delší životnost baterie LP…) a výsledky našeho šetření (zlepšení omezení respondentů po implantaci, nebolestivost, krátká rekonvalescence, spokojenost s kvalitou života po implantaci LP…) je možné konstatovat, že implantace LP je správným krokem k dobré kvalitě života našich pacientů.
Prezentujeme jeden z aspektů léčby (kvalita života) u pracoviště s největším počtem implantací Leadless pacemakerů v České republice.