Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EVOLUCE ICD Z POHLEDU SÁLOVÉ SESTRY

M. Gabrišková, K. Skákalíková, M. Stránská, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVI. arytmologické sympozium

Maligní komorové arytmie jsou nejčastější příčinou náhlé srdeční smrti (NSS). Nejúčinnější metodou léčby v primární i sekundární prevenci je zajištění nemocného implantabilním kardioverterem-defibrilátorem (ICD). Komplikace související s transvenózně implantovaným systémem (především poruchy elektrod a infekce) vedou k vývoji nových subkutánních ICD (S-ICD).

Cílem našeho sdělení je shrnout naše dosavadní zkušenosti v dané problematice.

 

Od roku 2010 do konce září 2018 jsme na našem pracovišti implantovali (včetně výměn S-ICD) celkem 148 subkutánních ICD - Cameron Health, resp. Emblem. Během sledování jsme nezaznamenali žádné poškození defibrilační elektrody. Léčba elektrickým výbojem je prokazatelně stejně účinná, jako u transvenózního ICD. V případě infekce systému nedochází k sepsi a riziko neadekvátní detekce je podobné jako u transvenozních ICD.

V rámci klinických studií (first in men) jsme na našem pracovišti dočasně implantovali dva další typy subkutánních ICD:

1. Subkutánní defibrilační cívka firmy New Pace LTD, název studie: Acute defibrillation performance of a novel can-less shock Pathway, do studie bylo zařazeno celkem 22 pacientů.

2. Substernální defibrilační cívka firmy Medtronic, název studie: ASD2 (Acute extravascular Defibrillation, pacing and Electrogram Study), do studie bylo zařazeno 14 pacientů a studie dále probíhá.

Subkutánní kardiovertery-defibrilátory jsou alternativou klasických transvenozních ICD a naše zkušenosti prokazují jejich výraznou spolehlivost a bezpečnost. Na pokračujícím vývoji nových podkožních implantabilních defibrilátorů se zásadním způsobem podílí i naše pracoviště.