Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEFARMAKOLOGICKÁ PREVENCE EMBOLIZAČNÍ CMP U PACIENTŮ S FIBRILACÍ SÍNÍ POMOCÍ IMPLANTACE KAROTICKÉHO FILTRU – STUDIE CAPTURE

L. Dujka, J. Petrů, L. Šedivá, P. Hála, V. Lekešová, K. Mžourková, P. Moučka, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Cíl: Fibrilace síní je nejčastější arytmií v dospělé populaci. Významný podíl na zvýšování morbidity a mortality pacientů s touto arytmií má vysoké riziko tromboembolických příhod, z nichž nejzávažnější je ischemická CMP. Nedílnou součástí léčby je proto její prevence. Množství pacientů však není schopno (či ochotno) užívat zavedenou antikoagulační terapii, vyvíjejí se tedy i nefarmakologické metody prevence. Kromě již známé katetrizační okluze ouška levé síně je nyní k dispozici nový typ implantátu, který je nyní testován na našem pracovišti v rámci first-in-man studie CAPTURE.

Soubor a metodika: Metoda je určena pacientům s perzistentní či permanentní fibrilací síní, kteří z různých důvodů neužívají antikoagulační terapii. Spočívá v zavedení spirálkovitého filtru do společných karotických tepen, kde má zachytit případný embolus a zabránit jeho postupu do vyšších etáží. Provádí se punkční technikou pomocí dedikovaného implantačního systému pod ultrazvukovou kontrolou. Stabilní poloha je ověřena sonograficky a RTG. Iniciálně je zavedena DAPT, po 3 měsících při příznivém nálezu monoterapie ASA. Sledováni probíhá v rámci 7 denních, 1, 3, 6 a 12 měsíčních kontrol. Na našem pracovišti byla v období březen – červen 2018 provedena implantace u 13 pacientů - 4 ženy, 9 mužů, průměrný věk 69,8 roku, průměrné CHA2DS2VASc score 4,4 bodu.

Výsledek: Úspěšná implantace byla provedena u všech 13 pacientů. U 2 pacientů došlo k úspěšnému záchytu embolu. U žádného z pacientů nedošlo k rozvoji ischemické cévní mozkové příhody či jiné závažné komplikace (nejčastěji šlo o hematomy v místě punkce a přechodný stridor).

Závěr: Prozatimní sledování pacientů našeho souboru ukazuje na účinnost implantace karotického filtru v prevenci embolizační cévní mozkové příhody. Nejsou evidovány závažné nežádoucí příhody.