Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ULTRAZVUKEM NAVIGOVANÁ BLOKÁDA GANGLION STELLATUM V EMERGENTNÍ LÉČBĚ MALIGNÍ BOUŘE: 18-TI MĚSÍČNÍ ZKUŠENOSTI KARDIOCENTRA NEMOCNICE PODLESÍ TŘINEC

O. Jiravský, R. Špaček, J. Chovančík, B. Szmek, M. Hrošová, R. Neuwirth, L. Škňouřil (Třinec)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Úvod:

Anestetická blokáda ganglia stellata ( ABGS) přináší přechodné snížení sympatické aktivace myokardu, čímž přispívá ke snížení četnosti recidiv komorových arytmií. Jedná se o jednoduchý a rychlý v rutinní praxi stále málo prováděný výkon.

Cíl:
Prezentace metodiky a kazuistického souboru pacientů s maligní bouří, u kterých byla provedena ultrazvukem navigovaná ABGS.

Soubor pacientů:
Ultrazvukem navigovaná ABGS byla za 18 měsíců provedena u 27 pacientů z indikace maligní bouře. Závažné komplikace nebyly pozorovány. Nejčastějším nežádoucím účinkem byl vznik asymptomatické Hornerovy triády (10 pacientů), chrapot byl pozorován u 3 pacientů. Uvedené komplikace odezněly nejpozději do 12 hodin. S ohledem na limitovanou velikost souboru, absenci kontrolní skupiny a obtížně kvantifikovatelný endpoint t.č. není možné určit statistickou účinnost, klinicky se však výkon jevil efektivní. Provádění ABGS ve výše zmíněném kazuistickém souboru pacientů vedlo k úplné eliminaci nutnosti užití celkové anestesie s umělou plicní ventilací při maligní bouři. Katetrovou ablací bylo v dalším průběhu řešeno 19 pacientů. V souboru došlo  k 1 úmrtí u pacientky, která byla do našeho centra přeložena v refrakterním kardiogenním šoku v subakutní fázi infarktu myokardu, i zde AGSB vedla k masivní redukci recidiv komorových arytmií. Pacientka ale následně zemřela na multiorgánové selhání.

Závěr:
Ultrazvukem navigovaná blokáda ganglion stellatum je rychlá, dostupná a bezpečná metoda pro emergentní péči o pacienty s maligní bouří. Dostupná literatura a naše zkušenosti hovoří shodně o efektivitě této procedury a to nejen v uvedené arytmické indikaci.