Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DLOUHODOBÉ PŘEŽÍVÁNÍ PACIENTŮ LÉČENÝCH SRDEČNÍ RESYNCHRONIZAČNÍ LÉČBOU

R. Polášek, S. Barra , R. Duehmke , R. Providencia, K. Narayanan, C. Reitan, T. Roubíček, S. Pettit, P. Defaye , S. Boveda (Liberec, V. N. Gaia, Portugal, West Suffolk, United Kingdom, London, United Kingdom, Hyderabad, India, Lund, Sweden, Cambridge, United Kingdom, Grenoble, France, Toulouse, France)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Úvod: Cílem naší práce byla analýza dlouhodobého přežívání pacientů léčených srdeční resynchronizační léčbou (CRT), především s ohledem na použitý typ přístroje: s defibrilátorem – CRT-D, bez defibrilátoru – CRT-P.

Metodika: v evropské multicentrické observační studii jsme u pacientů, kteří byli CRT léčení déle než 5 let, analyzovali příčiny úmrtí v průběhu dalšího života.

Výsledky: zařadili jsme 1775 pacientů, kteří byli nejméně 5 let po implantaci CRT. Dále jsme je sledovali v průměru 30 měsíců (IQR 10-42 měsíců). V tomto období zemřelo 473 pacientů. Mortalita vyjádřená v počtu úmrtí na 1000 paciento-roků byla 139 a 94,7 pro CRT-P a CRT-D. Srdeční selhání bylo příčinou úmrtí ve 42.8% u CRT-P a 52.6% u CRT-D. Náhlá srdeční smrt byla příčinou úmrtí pouze v 6,1%, a to v obou skupinách (celkem 29 případů), zatímco v asi 1/3 příadů byla příčina úmrtí nekardiální v obou skupinách.

Závěr: u pacientů léčených CRT více než 5 let zůstává dominantní příčinou úmrtí srdeční selhání. Naopak náhlá smrt není častá, a to bez ohledu na přítomnost ICD.