Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NOVÝ SYSTÉM PANORAMATICKÉHO MAPOVÁNÍ V LÉČBĚ PERZISTUJÍCÍ FIBRILACE SÍNÍ A SROVNÁNÍ S KONVENČNÍM PŘÍSTUPEM V KRÁTKODOBÉM HORIZONTU

A. Bulava, J. Haniš (České Budějovice)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Úvod: Panoramatické mapování (PM) fibrilace síní (FS) za použití košíčkových multielektrodových katétrů a softwaru CARTOFINDER představuje nové možnosti v identifikaci lokalizovaných zdrojů a selektivnější ablaci této arytmie.
Cíl a metody: Cílem práce bylo srovnat krátkodobé výsledky udržení SR bez antiarytmické (AA) léčby v prospektivních nerandomizovaných paralelních kohortách pacientů podstupujících ablaci perzistující FS za použití PM (PM skupina) a konvenčně ošetřené (kontrolní) skupině. K hodnocení recidivy arytmií bylo použito 7D Holterovo monitorování za 3, 6 a 12 měsíců po výkonu. V PM skupině byly během výkonu nejprve identifikovány repetitivní aktivace (RAPs) a fokální impulzy (FIs) v pravé i levé síni a tyto oblasti eliminovány fokální nebo clusterovou, popř. cross-like radiofrekvenční ablací. Dále bylo pokračováno izolací všech plicních žil (PŽ) a izolací zadní stěny levé síně (box léze). V kontrolní skupině byla provedena pouze izolace všech PŽ a box léze.
Výsledky: V PM i kontrolní skupině bylo zařazeno shodně 35 pacientů (64 % muži, prům. věk 66±9 let). Velikost a objem levé síně, délka trvání FS, BMI ani přítomnost dalších komorbidit se mezi oběma skupinami významně nelišila. V PM skupině bylo identifikováno v průměru 2,2±1,6 RAPs a 2,8±1,4 FIs na pacienta. Délka výkonu a skiaskopický čas byly významně delší ve skupině PM (233±45 min vs. 168±25 min, p<0,001, resp. 15,9±4,4 min vs. 4,1±2,2 min, p<0,001). Výskyt malých (1 nevýznamná perikardiální efúze v PM skupině) i velkých komplikací (žádný pacient) se mezi skupinami nelišil. Po 12M sledování bylo bez recidivy setrvalé arytmie (bez AA léčby) 73 % pacientů v PM skupině a pouze 51 % pacientů v kontrolní skupině (p=0,04).
Závěr: Panoramatické mapování je náročnější na logistiku, čas i skiaskopickou zátěž, selektivní ablace RAPs a FIs však významně zvyšuje celkovou úspěšnost zákroku.