Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DVOULETÉ ZKUŠENOSTI SE SINGLE STAGE HYBRIDNÍ RADIOFREKVENČNÍ ABLACÍ PERSISTUJÍCÍ FIBRILACE SÍNÍ

Z. Stárek, T. Kulík, F. Lehar, A. Wojtaszczyk, T. Ostřížek, V. Horváth (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

 

Úvod

Hybridní radiofrekvenční ablace (RFA) fibrilace síní je novou, vysoce účinnou metodou v léčbě persistující fibrilace síní rezistentní k jiným metodám léčby. Cílem našeho sdělení je prezentovat dvouleté zkušenosti s tímto výkonem na našem pracovišti.

Soubor a metodika

Hybridní RFA sestává z epikardiální, thorakoskopické, chirurgické a endokardiální, katétrové, elektrofyziologické části prováděné během jedné operace/katetrizace (single stage) nebo rozděleně (dual stage). Na našem pracovišti provádíme single stage variantu výkonu na hybridním sále CKTCH (Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie

Brno). Chirurgickou část provádíme instrumentárium AtriCure, katétrovou část standardním způsobem s podporou 3D mapovacího systému EnSite NavEx. Sledovali jsme akutní parametry výkonu, komplikace a 12M follow up.

Výsledky

V období od 9/2016 do 6/2018 40 pacientů podstoupilo hybridní ablaci. 75% pac. byli muži, bez organického onemocnění srdce s průměrným BMI 31,65 kg/m2. 90% pacientů mělo provedeno uzávěr ouška levé síně zařízením AtriClip. Průměrný čas chirurgické části výkonu byl 150min., katétrové části 84min. 33% pacientů bylo bez reziduálních gapů při katétrové části výkonu. Jeden pacient prodělal TIA s cerebrální symptomatologií, jeden pacient prodělal týden po výkonu masivní plicní embolii a jeden pacient byl hospitalizován 4 týdny po výkonu s atrioezofageální píštělí. V 6. měsíci byla zachycena recidiva fibrilace síní u 10% pacientů, ve 12. měsíci mělo recidivu fibrilace síní 19% pacientů.

Závěr:

Hybridní RFA je vysoce účinná metoda v léčbě persistující a dlouhodobě persistující fibrilace síní s dlouhodobou úspěšností kolem 90%. Vyšší perioperační riziko je vyváženo vyšší úspěšností u pacientů s persistujícími formami fibrilace síní. Single stage varianta výkonu je náročnější na organizaci a vybavení, nicméně je proveditelná a účinná.