Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BEZPEČNOST A ÚSPĚŠNOST HYBRIDNÍ ABLACE FIBRILACE SÍNÍ VE VZTAHU K ZÁKLADNÍM KLINICKÝM, ANTROPOMETRICKÝM A DEMOGRAFICKÝM CHARAKTERISTIKÁM

P. Osmančík, D. Heřman, J. Veselá, R. Procházková, P. Budera (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Úvod Úspěšnost katetrizační ablace fibrilace síní (FS) je ovlivněna taktéž antropometrickými charakteristikami pacienta, jako např. věkem či hmotností. Cílem práce bylo stanovit úspěšnost a bezpečnost hybridní ablace ve vztahu k těmto charakteristikám.
Metodika Byli analyzováni pacienti, kteří podstoupili hybridní ablaci pro FS od r. 2013 s alespoň jedním dokončeným rokem sledování. Úspěšnost byla stanovena opakovanými týdenním Holtery či pomocí implantabilního EKG záznamníku, jako úspěšná byla ablace hodnocena v případě absence recidivy FS či jiné síňové arytmie delší než 30 sec. Mezi parametry bezpečnosti byly sledovány zejména perioperační komplikace, jako velké krvácení, revize rány, transfuze, konverze na sternotomii, paréza n.phrenicus, pneumothorax, renální selhání a kardioembolizační příhoda.
Výsledky: analyzováno bylo celkem 75 pacientů, 50 z nich (skupina SR) mělo po celou dobu sledování trvale a pouze sinusový rytmus bez antiarytmik či reablace, u 25 došlo k recidivě FS či jiné arytmie (skupina FS). Obě skupiny se nelišily v základních demografických a antropometrických charakteristikách jako věk, hmotnost, BMI, incidencí hypertenze či diabetu před ablací, velikostí či ejekční frakcí levé komory. Ve skupině FS byla signifikantně delší anamnéza FS (45+51 vs. 29+28 měsíců, p<0,05) a častější anamnéza katetrizační ablace pro FS (20% vs. 2%, p=0,007). Komplikace během torakoskopického zákroku se vyskytly v celém souboru u celkem 12 pacientů (16%) a jejich výskyt byl bez vztahu k sledovaným charakteristikám včetně BMI či anamnézy astma bronchiale.
Závěr: Úspěšnost hybridní ablace je nižší u pacientů s delší dobou trvání FS a anamnézou katetrizační ablace. Výskyt komplikací při torakoskopickém zákroku není odvislý od základních klinických či antropometrických charakteristik.