Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IMPLANTACE LEADLESS KARDIOSTIMULÁTORU PO EXTRAKCI TRANSVENÓZNÍHO KARDIOSTIMULÁTORU PRO INFEKČNÍ KOMPLIKACE - KAZUISTIKY

Z. Marešová, J. Šimon, L. Dujka, E. Kronusová, M. Mudroch, L. Šedivá, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Cíl:Leadless kardiostimulátory (LLK) efektivně eliminují riziko komplikací spojených s transvenózní kardiostimulací (TKS) zvláště s ohledem na infekční komplikace.
Soubor nemocných: Celkem jsme implantovali LLK Micra TPS™ u 104 pacientů (60 mužů a 44 žen), ve věku 20-90 let. U 6 pacientů bylo zavedení LLK indikováno po extrakci TKS z důvodu infekce - 2x infekční endokarditida (IE), 2x infekce kapsy a 2x celková infekce nesplňující kritéria IE.
Kazuistika č.1: 53-letá žena s AVB III.st., s TKS od r.2000, plně dependentní na TKS. Výměna KS v r. 2006, nárůst stimulačního prahu 2.výměna v r.2009. Stenóza v. sublavia l.dx., stejnostranně nová komorová elektroda pro infrakci. 2018 opakovaný kolaps, opět zjištěno poškození komorové elektrody. Kontralaterální implantace neúspěšná, proto opět zprava nová elektroda. Poté referována pro IE, vegetace na obou komorových elektrodách. Alergie na Vankomycin, nasazena alternativní ATB bez efektu. Kompletní extrakce TKS. Kontrolní TEE progrese útvarů v.s. vegetací v PS, opět ATB, následně indikována k LLK, pokračováno ATB. Kontrolní TEE bez vegetací. .
Kazuistika č.2: 91-letý muž s progredující AVB II.-III.st., s TKS od r.2007, 2009 extrakce pro dekubitus kapsy s reimplantací 2D kardiostimulátoru. 2012 opět dekubitus kapsy, opět extrakce TKS a plastika kapsy, reimplantace 2D KS zleva. 2017 opět dekubitus a kompletní extrakce TKS, proto implantován LLK a nadále příznivý stav.
Závěr: Na základě dosavadních zkušeností s LLK Micra TPS™ jsme dosud u žádného pacienta nezaznamenali infekční komplikace po implantaci včetně recidivy IE.