Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EXTRAKCE ELEKTROD, LEADLESS STIMULÁTORŮ A ŽILNÍCH KATETRŮ FEMORÁLNÍM PŘÍSTUPEM

J. Petrů, L. Šedivá, M. Chovanec, M. Janotka, J. Šimon, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Úvod:
Endovazální přístup je nejčastější metodou extrakce intravaskulárně a intrakardiálně uložených stimulačních či defibrilačních elektrod a leadless stimulátorů. Obdobně se dají extrahovat i přirostlé permanentní žilní katetry a porty. Narůstá počet extrakcí prováděných kombinacemi extrakčních metod vč. femorálního přístupu.
Metoda a soubor:
Od roku 2000 do konce září 2018 bylo v našem centru provedeno 1073 endovazálních extrakčních výkonů. Kompletní extrakce elektrod bylo dosaženo v 95% případů. Femorální přístup k extrakci (mimo leadless stimulátorů) byl použit u 36 případů (3,5%) s úspěšností 94%, a to většinou v situaci, kdy ostatní extrakční metody selhaly! V posledních 5 letech tento přístup používáme častěji, cca v 5-10% případů/rok. Obou typů leadless stimulátorů bylo endovazálně extrahováno celkem 22 s úspěšností 82%. Endovazálně byly extrahovány i permanentní žilní katetry a porty (či jejich fragmenty) – celkem 5 výkonů. Procedurální mortalita souboru celého souboru extrakcí je nízká – 0,18%.
Závěr:
Femorální přístup je alternativní, ale nezanedbatelnou metodou endovazální extrakce elektrod. Počet takto prováděných výkonů stoupá a zvyšuje se tím celková úspěšnost extrakcí. Femorální přístup je metodou volby extrakce leadless stimulátorů.