Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EXTRAKCE LEADLESS KARDIOSTIMULÁTORU

L. Dujka, J. Petrů, L. Šedivá, J. Šimon, M. Chovanec, M. Janotka, P. Hála, V. Lekešová, P. Moučka, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Cíl: Implantace trvalého kardiostimulátoru je ověřenou a bezpečnou metodou léčby bradykardií. Od roku 2012 jsou k dispozici leadless přístroje představující variantu k transvenozní komorové stimulaci. Zatímco u klasických přístrojů je otázka postupu v případě EOL poměrně jasná, u leadless tomu tak jednoznačně není. Původní koncept počítá s ponecháním přístroje in situ. Ukazuje se však, že systém je možno bezpečně extrahovat, což demonstrujeme i na našem souboru.

Soubor a metodika: V období od října 2016 do září 2018 byla indikována extrakce leadless kardiostimulátoru u 22 pacientů (7 žen, 15 mužů, průměrný věk 74,6 let, 19 LCP Nanostim, 3 Micra TPS). Implantace byla indikována pro fibrilaci síní (17), AVB III. stupně (3), sick sinus syndrom (1) a VVS (1). Extrakce z důvodu předčasného vybití zdroje (18), upgrade na CRT-D (2) či dvoudutinovou stimulaci (1) a pacemakerový syndrom (1). Ve všech případech byl použit transfemorální přístup, vlastní extrakce byla provedena pomocí katetrů Nanostim RetrievalTM a Amplatz Microsnare GooseneckTM. Průměrná doba od implantace k extrakci systému byla 40,5 měsíce.

Výsledek: U 18 pacientů byl systém úspěšně extrahován, u 4 pacientů se extrakce nezdařila pro nemožnost dosažení optimálního kontaktu s přístrojem (2), oddělení koncové komponenty přístroje od zbytku kapsle (1) a nemožnost uvolnění přístroje z místa implantace (1). U 13 pacientů jsme reimplantovali nový leadless systém, 6 pacientů bylo zajištěno transvenozním TKS, 2 BiV ICD a 1 pacient byl ponechán bez trvalé kardiostimulace pro restituci vlastní komorové odpovědi (1). Evidovali jsme periprocedurální rozvoj hemodynamicky nezávaženého perikardiálního výpotku (1) a rozvoj pseudoaneurysmatu po punkci a. femoralis s nutností chirurgické revize (1).

Závěr: Na základě prezentovaného souboru byla potvrzena možnost bezpečné extrakce leadless kardiostimulátoru.