Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MRI VYŠETŘENÍ SRDCE U PACIENTŮ PO IMPLANTACI LEADLESS KARDIOSTIMULÁTORU MICRA TPC - SINGLE CENTRE STUDY

H. Mudrochová, L. Dujka, M. Mudroch, L. Šedivá, J. Petrů, P. Moučka, J. Keller, J. Vymazal, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Úvod: Ve studii jsme hodnotili kvalitu zobrazení MRI srdce u pacientů s implantovaným leadless kardiostimulátorem MICRA TPC (Medtronic). Zařazeni byli pouze pacienti implantovaní na našem pracovišti - Kardiocentrum Nemocnice na Homolce.

Soubor: Zařazeno bylo 16 pacientů s implantovaným kardiostimulátorem MICRA (věk od 29 do 85 let). Doba od implantace do provedení MRI vyšetření byla minimálně 1 měsíc (7 až 148 týdnů, 84,6 ± 55, SD). Jeden pacient byl plně dependentní na stimulaci, průměrné procento stimulace u všech pacientů bylo 26,1% a polovina z vyšetřovaných pacientů (n=8) měla fibrilaci síní.

Výsledky: MRI srdce bylo úspěšně provedeno všem zařazeným pacientům na přístroji Siemens Avanto 1.5 T. Před vlastním vyšetřením byly všechny přístroje přeprogramovány do MRI režimu.
Základní protokol zahrnoval vyšetření morfologie a kinetiky srdce a u 4 pacientů bylo provedeno vyšetření late enhancementu po podání MRI kontrastní látky.
Hodnotitelnost myokardu pravé i levé komory nebyla výrazně omezena implantovaným kardiostimulátorem kromě anteroseptální části LK v oblasti, kam se promítá artefakt od samotného přístroje viditelný jako „černá díra“. Kvalita obrazu byla závislá na použité sekvenci pulzů. Další faktory obecně ovlivňující kvalitu MRI obrazu byl BMI a nepravidelná srdeční frekvence u pacientů s fibrilací síní.

Závěr: V naší studii z jednoho centra jsme potvrdili, že pacienti s implantovaným leadless MICRA kardiostimulátorem mohou podstupovat vyšetření MRI srdce, přičemž hodnotitelnost a kvalita obrazu není výrazně ovlivněna implantovaným přístrojem a jedinou limitací je artefakt v místě implantace.