Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZKUŠENOSTI S IMPLANTACÍ LEADLESS (BEZDRÁTOVÝCH) KARDIOSTIMULÁTORŮ (MICRA TPS) V NEMOCNICI NA HOMOLCE

Z. Marešová, J. Šimon, L. Dujka, E. Kronusová, M. Mudroch, L. Šedivá, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Cíl: Leadless kardiostimulátory (LLK) eliminují riziko komplikací spojených s transvenózní kardiostimulační technikou.Tyto komplikace jsou jednak akutní, související se zavedením kardiostimulace a jednak chronické (infekce a mechanické komplikace s elektrodami).

Metodika: Jednodutinový VVIR LLK Micra Transcatheter Pacing System (TPS) se zavádí femorálním žilním přístupem pomocí 23 F řiditelného katetru do hrotu pravé komory. V septální hrotové části se fixuje pomocí 4 kotev. Provede se testování elektrických parametrů, kontrola RTG polohy a stability LLK, ošetření místa vpichu.

Soubor a výsledky: Celkem jsme implantovali Micra TPS u 104 pacientů (60 mužů a 44 žen) ve věku 20-90 let.  Během sledování zemřeli 4 pacienti (muži). Jeden z nekardiální příčiny, druhý pro kardiální dekompenzaci, třetí při plicní embolie po TEP a čtvrtý z nejasné příčiny. U 4 pacientů (mužů) jsme indikovali extrakci: u jednoho při KCH reoperaci, u druhého pro embolizaci LLK do periferní větve pravé plicní tepny, u třetího nezdařilá extrakce LLK pro peacemakerový syndrom a u čtvrtého pro nárůst stimulačního prahu. U tohoto pacienta byl nesnadný přístup do pravé komory, nutnost opakované repozice LLK, přesto nárůst stimulačního prahu a výdeje. Kromě běžných indikací k trvalé jednodutinové stimulaci, jsme indikovali implantaci LLK 6x pro infekční komplikace a 2krát jsme vyhověli přání pacienta. U všech pacientů jsou stimulační prahy v rozmezí 0,13-0,75V/0,24ms (u 2 pacientů 1,5V/0,24ms), vlna R 8-20mV, kapacita baterií byla u všech pacientů od implantace až do posledních kontrol odhadována přístrojem stále na 7-9 let, tedy prakticky bez jakékoli změny. 

Závěr: Z našich výsledků vyplývá, že LLK MICRA TPS je optimální alternativou ke klasické transvenózní stimulaci.