Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ ABLACE ARYTMIÍ U DOSPĚLÝCH S VROZENOU SRDEČNÍ VADOU. DLOUHODOBÉ VÝSLEDKY SPECIALIZOVANÉHO CENTRA

J. Škoda, J. Popelová, R. Gebauer, J. Petrů, L. Šedivá, Š. Černý, I. Skalský, V. Reddy, P. Neužil (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Úvod: Katetrizační ablace arytmií u dospělých s vrozenou srdeční vadou (VSV) je optimální provádět ve specializovaném centru (katetrizační ablace s možností specifické kardioanesteziologie , echokardiografie reziduálních vad, kardiochirurgie dětských a dospělých VSV).

Soubor a metoda: V období 1/2005-12/2017 jsme provedli 123 katetrizačních ablací, z toho 34x komplexní VSV (transpozice, varianty se společnou komorou a totální kavopulmolnální spojení), 64x středně pokročilé VSV (Fallotova tetralogie, Ebsteinova anomálie trikusp. chlopně, koarktace, kongenitálně korig. transpozice, defekty komorového septa, AV septa a další kombinace) a 25x lehké VSV (defekty síňového septa, stenóza plicnice, levá perzistentní horní dutá žíla).

Výsledky: S podporou dálkové magnetické navigace bylo provedeno 56 výkonů, manuální katetrizační ablace s EA mapováním 37 výkonů a 28 výkonů konvenční RF ablací bez mapování, 3x jiné tachniky. Celkové anestezii byla u 49 pacientů a 3x s podporou ECMO.  Dlouhodobé úspěšnosti ablace bylo dosaženo u 90 výkonů (74%), nejčastěji byl dlouhodobý neúspěch zaznamenán u fibrilace síní.  V 18 případech bylo využito retrográdního přístupu transaortálně s podporou magnetické navigace, punkce kanálu byla v nutných případech provedena 6x. Celková doba sledování byla 45 měsíců (10-160).

Pro progredující kardiogenní šok na mimotělním oběhu jedna pacientka zemřela 10 dní po výkonu. 2x došlo k vývoji AVB resp.sinusové dysfunkce s nutností časné kardiostimulace kardiochirurgicky (IART).

Závěr: V souboru s významným zastoupením komplexních vrozených srdečních vad jsme zaznamenali uspokojivou dlouhodobou úspěšnost a přijatelnou bezpečnost katetrizační ablace arytmií.