Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STANOVENÍ MINIMÁLNÍCH ZMĚN INTERVALŮ PŘI STIMULACI Z PRAVÉ SÍNĚ DO POČÁTKU QRS KOMPLEXU PŘI DOKONČENÍ BLOKU NA KAVO-TRIKUSPIDÁLNÍM ISTMU

Š. Havránek, P. Jarkovský, Z. Fingrová, D. Wichterle, T. Bouček, H. Janstová (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Úvod: Pro hodnocení přítomnosti bloku vedení kavo-trikuspidálním istmem (CTI) je mimo jiné využíván pacing / senzing z dolní laterální pravé síně a pacing / sensing v proximálním koronárním sinu. Alternativně je možné při stimulaci z dolní laterální pravé síně hodnotit změnu AV intervalu před a po dokončení bloku na CTI. Cílem studie bylo stanovení minimálních změn intervalů od stimulu v pravé síni v oblasti CTI do QRS komplexu jako pomocného kritéria alternativního ověření úspěšnosti ablace.
Metody: U 55 nemocných (medián 66; IQR 62 – 72 let; 46 mužů) indikovaných k ablaci CTI na dvou pracovištích byl proveden protokol sestávající se ze stimulace z oblasti CTI před a po ablaci při nejkratší délce cyklu se stabilní délkou PQ intervalu (medián 640; IQR 635 – 665 ms). Byly porovnány změny intervalů: stimulus – QRS při stimulaci bezprostředně laterálně od CTI (interval CTIlat – QRS) před a po dosažení bloku vedení na CTI a rozdíly intervalů CTIlat – QRS a intervalu stimulus – QRS při stimulaci bezprostředně septálně od CTI (interval CTIsept – QRS) po dosažení bloku vedení na CTI.
Výsledky: Blok na CTI dle konvenčních kritérií byl dosažen u všech nemocných. Akutní rekondukce vedení přes CTI byla detekována u 6 (11 %) jedinců. Medián prodloužení intervalu CTIlat – QRS po dosažení bloku na CTI byl 100 ms (IQR 95 – 125) s minimem 75 ms. Rozdíl v intervalech CTIsept – QRS a CTIlat – QRS po dosažení kompletního bloku vedení přes CTI měl medián hodnot 107 ms (IQR 100 – 115) s minimem 55 ms. Obrázek. U žádného jedince s přítomnou rekondukcí nedošlo po následném dosažení bloku vedení k prodloužení neměřených rozdílů.
Závěr: Blok na CTI lze spolehlivě hodnotit pomocí změny intervalu stimulace z oblasti pravé síně přilehlé k CTI do QRS komplexu. Metoda alternativního ověření bloku na CTI umožňuje provedení ablace s použitím jediného (ablačního) katetru.