Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DLOUHODOBÉ VÝSLEDKY KATETRIZAČNÍ ABLACE PAROXYSMÁLNÍ FIBRILACE SÍNÍ DLE PŘÍTOMNOSTI DORMANTNÍHO VEDENÍ DO PLICNÍCH ŽIL PO ADENOSINU

T. Skála, O. Moravec, M. Hutyra, O. Klementová, Z. Tűdős, J. Zapletalová, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. arytmologické sympozium

Cíl: Klinický význam dokumentace dormantního vedení (DC) do plicních žil (PV) po aplikaci adenosinu při katétrové ablaci (RFA) fibrilace síní (FS) je stale nejasný. Výsledky doposud provedených studií jsou konfliktní.


Soubor a metodika: Prospektivně jsme dlouhodobě sledovali pacienty (n=179) pouze s paroxysmální FS, bez předchozí RFA. U všech pacientů jsme použili point-by-point RFA, řiditelné sheathy, intrakardiální echokardiografii, celkovou anestezii. 20 minut po izolaci PV byl podán adenosin v dávce dostatečné pro AV blok (min. 18mg na každou PV). V případě DC byla provedena další ablace až do jeho eliminace ve všech PV. Po RFA nebyla podávána žádná antiarytmika.


Výsledky: Během 36 měsíců sledování bylo provedeno osm 7-denních HolterEKG monitorací (3, 6, 9, 12, 18, 24, 30, 36 měsíců po RFA). Mezi pacienty s a bez rekondukcí po adenosinu nebyl signifikantní rozdíl v počtu recidivy arytmie po ablaci (30.9 vs. 29.8 %, p = 1.000). Žádný rozdíl mezi pacienty s recidivou arytmie a bez ní nebyl nalezen v žádném z parametrů echokardiografie ani vlastní ablace.


Závěr: Pacienti, kteří měli při katetrizační ablaci pro paroxysmální fibrilaci síní po aplikaci adenosinu přítomné dormantní vedení, a u kterých byla provedena další ablace až do jeho eliminace, měli v krátkodobém i dlouhodobém sledování stejnou míru recidiv arytmie, jako pacienti bez dormantního vedení. Aplikace adenosinu v dostatečné dávce, po dostatečné čekací době, dokáže odhalit pacienty s nedostatečně provedenou ablací, u kterých další ablace až do eliminace dormantního vedení dokáže zvrátit jejich jinak vysoce pravděpodobný další nepříznivý klinický průběh a srovnat je s pacienty bez dormantního vedení.