Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HYPOKALCEMICKÁ KARDIOMYOPATIE NA PODKLADĚ HYPOPARATYREÓZY – RARITNÍ PŘÍČINA SRDEČNÍHO SELHÁNÍ

M. Válek, I. Raška, P. Kuchynka (Praha)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Ústní sdělení - lékařské, Echodny 2018

Úvod: Snížení systolické funkce levé komory způsobené hypokalcémií při hypoparatyreóze patří mezi extrémně vzácné příčiny srdečního selhání.
Kazuistika: Prezentujeme kazuistiku mladé, 30leté pacientky, která byla hospitalizována v květnu 2018 pro příznaky akutního srdečního selhání se syndromem nízkého minutového výdeje. Echokardiograficky a pomocí magnetické rezonance (MRI) byla zjištěna těžká systolická dysfunkce (EF 25 %) nedilatované levé komory. Při MRI vyšetření srdce nedocházelo k pozdnímu sycení gadoliniem ani nebyly přítomny známky edému myokardu. Příčinou výše uvedeného stavu se ukázala být hypoparatyreóza s těžkou hypokalcémií (Ca celkové/ionizované 1,2/0,6 mmol/l) a výraznou hyperfosfatémií (3,2 mmol/l). Po zahájení léčby hypoparatyreózy kalcitriolem, vápníkem a fosfátovými vazači došlo a postupné úpravě kalciofosfátového metabolismu a vymizení příznaků akutního srdečního selhání.
Závěr: Hypokalcemická kardiomyopatie je potencionálně reverzibilní příčina srdečního selhání a mělo by na ní být v rámci diferenciální diagnostiky srdečního selhání nejasné etiologie pomyšleno.