Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU PŘEDNÍ STĚNY U 35-LETÉ ŽENY ZPŮSOBENÝ UZÁVĚREM ODSTUPU RIA KOMPLIKOVANÝ AKUTNÍ TROMBÓZOU VE STENTU

Z. Coufal (Zlín)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, Workshop ČAIK 2018

Kazuistika popisuje případ 35 leté ženy s cca 1 h trvající intenzívní náhle vzniklou bolesti v zádech mezi lopatkami a EKG obrazem 1-2mm ST elevací V2-6. Byť anamnéza mohla svědčit i pro disekci aorty, byla nemocná již ve voze ZZS předléčena bolusem 10 000 IU UFH i.v., 500mg ASA i.v. a 180 ticagreloru p.o.
Na ACS zjištěn uzávěr RIA v ostupu s odpovídající poruckou kinetiky LK. Cestou sheathless 6,5 F guiding katetru „naslepo“ nasondování předpokládaného odstupu RIA koronárním vodičem bez obnovy flow. Tromboaspirace v místě uzávěru bez obnovy flow. Vzhledem k úhlu bifurkace RIA-RC volíme implantaci lékového stentu z kmene do RIA, po níž je promptně obnoven flow až do periferie RIA. Reziduální nález odstup RC nutí k implantaci druhého lékového stentu z kmene do RC Cullote technikou. Angiograficky nález optimální, nekontrolován ani OCT i IVUS. Během výkonu opomenuta kontrola ACT.
Krátce po skončení výkonu nemocná upadá do bezvědomí, přítomna těžká bradykardie, neměřitelný tlak, vysloveno podezření na akutní trombózu ve stentu. Při nehmatné pulsaci na aa. radiales i aa. femorales „naslepo, zkusmo“ úspěšně punktována pravá a. femoralis, jejiž cestou za kontinuální automatické zevní masáže zaveden guiding katetr. Potvrzujeme akutní trombózu v kmeni a neplnící se ani RIA ani RC. Guidingem provedena aspirace v kmeni - obvnoven flow do obou větví, pacientka úspěšně defibrilována. Podán UFH a eptifibatid. Po zavedení vodičů do RIA a RC provedena znovu pouze kissing dilatace bifurkace kmene do RIA-RC. Celková doba ROCS byla ± 60 minut.
Pacientka po komplikovaném průběhu po 46 dnech hospitalizace byla zcela soběstačná, bez neurologického deficitu, oběhově stabilní, plně mobilní propuštěna domů. Výstupní ECHO - EFLK 42% dle Simpsona, hypokineza přední stěny a hrotu.