Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S POCT ANALYZÁTOREM I-STAT NA NAŠEM ODDĚLENÍ

J. Červenková, D. Trojáková, J. Bartáková, M. Mates, F. Holý, P. Neužil (Praha 5)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, Workshop ČAIK 2018

Úvod: Přístroje, které provádějí na místě koagulační testy z čerstvé nebo plné krve ACT (aktivovaný koagulační čas), jsou rutinnně prováděnou metodou kontroly účinnosti heparinové léčby během diagnostických a zejména intervenční kardiologických výkonů.

Na našem pracovišti používáme pro stanovení ACT tři rozdílné přístroje

Cílem sdělení je představit jednotlivé přístroje, popsat základní rozdíly a případné výhody či nevýhody.

Prvním ze 3 typů přístrojů používaných na našem odd. je několik let používaný HEMOCHRON – typ Response, jenž určuje koagulační čas za použití jednorázové kyvety HEMOCHRON. (tento přístroj je v současné době vyřazován pro ukončení technické podpory výrobcem Druhým typem je nová generace přístojů HEMOCHRON, typ Signiture Elite.

Třetím, nejnovějším je analyzátor i-STAT, stanovující hodnotu elektrolytů, acidobazické rovnováhy a některé hematologické a biochemické analyty z malého mn. krve během několika minut , pomocí volitelných zásobníků reagencií s různým složením komponentů: B hCG z plnné krve, ACTc a ACTk – aktivovaný koagulační čas. Dále umožnuje tisk výsledku a vložení identifikace pacienta a snadnou přenosnost.

Přestože všechny přístroje stanovují stejný parametr srážlivosti, v jejich klinickém použití jsou značné rozdíly, jejich popis bude obsahem sdělení.