Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ETIOPATOGENEZE A HEMODYNAMIKA SNÍŽENÉ ZÁTĚŽOVÉ KAPACITY U TRANSPOZICE VELKÝCH ARTERIÍ PO ATRIÁLNÍ KOREKCI - SROVNÁNÍ DLOUHODOBÝCH VÝSLEDKŮ ZÁTĚŽOVÉHO VYŠETŘENÍ A ZOBRAZOVACÍCH METOD

P. Frank Antonová, V. Rohn, V. Tomek (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - lékařský, 20. symposium o chlopenních vadách

Úvod:
První atriální korekce transpozice velkých tepen v ČR byla provedena v roce 1979, tito nemocní se v současné době dožívají dospělosti. U dospělých po Senningově korekci TGA jsme vyšetřili zátěžové parametry a porovnali je s výsledky zobrazovacích metod. Na základě jejich srovnání popisujeme komplexní hemodynamiku a etiopatogenezi snížené tolerance zátěže.
Výsledky:
U 86 konsekutivních dospělých pacientů po atriální korekci TGA bylo provedeno klinické, echokardiografické a zátěžové vyšetření a MR vyšetření srdce. Průměrný věk byl 23+-3,5 let. Ve třídě NYHA I se nacházelo 63 (73%) pacientů, NYHA II 22 (26%), NYHA III 1. Echokardiograficky byla systolická funkce systémové pravé komory nad 50% u 60 (70%), mezi 40 a 50% u 23 (27%), pod 40% jen 3 (3%). Podobně byla EF PK dle MR pod 40% u 6 (7%), lišil se počet s EF nad 50% - 50 (58%) a mezi 40 až 50% - 30 (35%). Průměrná hodnota EF PK dle MR byla 51,9 +- 7,9%. Zátěžové vyšetření vykázalo průměrnou hodnotu VO2 max. 31,7 ml/kg/min se SD +- 6,5 ml/kg/min, pod 1SD bylo 12 nemocných, pod 2SD pouze jeden. EF systémové pravé komory dle echa ani dle MR nekorelovaly s třídou NYHA ani sVO2 max. .
Závěr:
Dlouhodobé výsledky pacientů po Senningově korekci jsou velmi dobré. Více než polovina nemocných má ejekční frakci systémové pravé komory v normálním rozmezí, jen velmi malý počet v pásmu významně snížené ejekční frakce. Zdá se, že echokardiografie EF mírně nadhodnocuje. Zátěžová kapacita je nízká, ale ve srovnání s dostupnou literaturou o TGA dokonce vyšší. Výsledky systolické funkce systémové pravé komory ze zobrazovacích metod nekorelují s funkčními ani zátěžovými parametry. Důvodem je výrazně složitější etiopatogeneze snížené zátěžové kapacity u nemocných po Senningově korekci, na které se podílí i zcela odlišná komplexní hemodynamika od omezeného průtoku arteriálními baffly až po chronotropní inkompetenci.