Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DIASTOLICKÁ FUNKCE LEVÉ KOMORY U CHRONICKY DIALYZOVANÝCH PACIENTŮ VE SVĚTLE NOVÝCH DOPORUČENÍ

J. Malík, A. Valeriánová, J. Lachmanová (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, Echodny 2017

Úvod: Chronické selhání ledvin, léčené hemodialýzou, je spojeno s řadou kardiovaskulárních komplikací detekovatelných echokardiograficky. Cyklické převodnění je hlavním mechanismem vedoucím k hypertrofii levé komory a tedy i k rozvoji její diastolické dysfunkce (LVDD). Vlivem měnící se hemodynamiky je hodnocení LVDD u této skupiny pacientů problematikcé. Položili jsme si otázku, zda přítomnost LVDD, definované podle Doporučení z roku 2016, ovlivňuje u pacientů s chronickým selháním ledvin a zachovanou systolickou funkcí levé komory hladinu BNP a systolickou funkci levé síně.

Metody: Bylo zařazeno 42 chronicky dialyzovaných pacientů v naší nemocnici. Vylučovací kritéria byla nedostatečná vyšetřitelnost, ejekční frakce levé komory pod 40% a alespoň středně významná chlopenní vada. Byla použita kritéria LVDD podle Doporučení z roku 2016. U pacientů s nejednoznačným nálezem podle uvedených Doporučení byla pro diagnózu LVDD zohledněna přítomnost nebo nepřítomnost hypertrofie levé komory.

Výsledky: Podle primárních kritérií (průměr E/e´>14, e´ septálně<7cm/s nebo e´ laterálně<10 cm/s, vrcholová rychlost trikuspidální regurgitace > 2,8m/s, index objemu levé síně >34 ml/m2) mělo LVDD 11 (=26%) pacientů, nejednoznačný nález 6 (=14%)pacientů. Po zohlednění hypertrofie levé komory stoupl výskyt LVDD na 15 (=36%) pacientů.

Pacienti s LVDD měli významně vyšší hodnoty BNP, vyšší výskyt intrakardiálních kalcifikací a nižší hodnotu ejekční frakce levé síně. Ejekční frakce levé komory se nelišila.

Závěry: Současná kritéria LVDD spolu se zohledněním hypertrofie levé komory uvedenou skupinu pacientů dále diskriminují.