Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERIMYOKARDITIDA NEBO MYOPERIKARDITIDA?

K. Lábr, J. Krejčí, E. Ozábalová, R. Panovský, V. Feitová, L. Tomanová, L. Špinarová (Brno)
Tématický okruh: Kardio 35 - kazuistiky
Typ: Ústní sdělení - lékařské, Echodny 2017

Úvod: Akutní perikarditida je nejčastějším onemocněním perikardu. Projevuje se izolovaně při primárním postižení perikardu nebo jako manifestace systémového onemocnění. Její etiologie je ve valné většině idiopatická suspektně virové etiologie. Diagnózu potvrzují minimálně dvě kritéria: pleuritický typ bolesti na hrudi, perikardiální třecí šelest, typické EKG známky a perikardiální výpotek. U myoperikarditidy dominuje postižení perikardu se současnou myokardiální lézí bez dysfunkce levé komory. U perimyokarditidy dominuje myokardiální poškození s dysfunkcí levé komory srdeční. Cílem je na případu shrnout diagnostiku, terapi a terminologii.

Popis případu: 24letý doposud zdravý muž přišel na ambulanci pro thorakalgie a febrilie. Při přjietí byly na elektrokardiogramu elevace ST úseku ve svodech I, II, III, aVF, V3-6, deprese v aVR a V1 s inverzí vlny T, dle echokardiografického nálezu bez perikardiálního výpotku, poslechově přítomen perikardiální šelest, troponin T 202 ng/l (norma < 14). Zahájana terapie ibuprofenem, pro febrilie a elevaci zánětlivých markerů i antibiotika. Doplněna magnetická rezonance srdce, kde byla středně těžká deprese systolické funkce levé komory, vícečetné okrsky pozdního sycení gadoliniem perikardu a subepikardiálně, stanovena diagnóza perimyokarditidy. Do terapie přidány inhibtory angiotenzin konvertujícího enzymu, betablokátory a inhibitory protonové pumpy. Hospitalizace proběhla bez komplikací, poklesly zánětlivé parametry. Na kontrolním echu srdce se již funkce levé komory srdeční normalizovala. Byl doporučen klidový režim s postupným vysazováním ibuprofenu. V plánu je kontrolní echo srdce a magnetická rezonance srdce.

Závěr: Případ uzavíráme jako myoperikarditidu pro velice rychlou normalizaci ejekční frakce levé komory. Pacienta se podařilo vyléčit nesteroidními antiflogistiky bez nutnosti podání kolchicinu.