Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STANOVENÍ BAROREFLEXNÍ SENSITIVITY POMOCÍ PULSNÍ OXIMETRIE

J. Šimek, J. Svobodová, P. Jakubík, D. Wichterle (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Snížení baroreflexní sensitivity (BRS) u nemocných po IM predikuje výskyt fatálních i nefatálních arytmických příhod. BRS se standardně stanovuje analýzou oscilací srdeční frekvence a neinvazivně měřeného krevního tlaku z prstu ruky (FAP). Alternativní možnosti jejího stanovení pomocí pulsní oximetrie doposud nebyly studovány.
Metody: 5-ti minutové záznamy EKG, FAP (Finometer) a fotopletysmografického signálu (PTG) z pulsního oximetru (Nonin 8600) byly pořízeny za klidových podmínek vleže u 56 jedinců (23 mužů, 40.6 ± 19.0 let) s anamnézou synkopy nejasného původu. Fotopletysmografický signál byl kalibrován pomocí arteriálního krevního tlaku.  BRS byla stanovena standardní cross-spektrální analýzou RR-intervalů a FAP (BRS-F) v nízkofrekvenčním pásmu a obdobně alternativní analýzou RR-intervalů a kalibrovaného PTG signálu (BRS-P). BRS-F a BRS-P byly porovnány párovým t-testem a Pearsonovým korelačním koeficientem.
Výsledky: Průměrné hodnoty BRS-F byly 14.5 ± 10.0 ms/mmHg a BRS-P 10.3 ± 8.3 ms/mmHg. Jejich průměrná diference byla 4.27 ± 6.35 ms/mmHg, p<0.001. Korelační koeficient mezi BRS-F a BRS-P byl 0.78 (p<0.001).
Závěr: Fotopletysmografický signál pulsního oximetru lze využít ke stanovení BRS. Stanovení BRS pomocí pulsní oximetrie může představovat široce dostupnou alternativu ke standardní metodě, která je založena na přístrojově nákladnějším a méně dostupném měření krevního tlaku z prstu ruky.