Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYŠETŘENÍ PERIFERNÍ MIKROCIRKULACE LASER DOPPLEREM A VYHODNOCENÍ FREKVENČNÍ ANALÝZOU

I. Hofírek, O. Sochor (Brno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Cíl práce: Vypracování metodiky vyhodnocení vyšetření periferní mikrocirkulace laser dopplerem za využití frekvenční analýzy spontánní cévní reaktivity.
Metodika: Vyšetření byla provedena u 66 doposud zdravých osob průměrného věku 40 let. Základní klinické a angiologické vyšetření (ultrazvukové a fotopletysmografické vyšetření) byla fyziologická. Vyšetření periferní cirkulace byla provedena laser dopplerovským přístrojem Perimed na horních a dolních končetinách. V klidu (T0), při reperfuzi (T1) a po vazodilatačním podnětu nitrátem (T2). Po prvotních rozborech vyhodnocování spontánní cévní reaktivity ve frekvenčním rozmezí 0,01 – 1,00 Hz byla měření znovu prováděna jen v oblasti frekvencí 0,01 – 0,40 Hz, a to v oblastech 0,01 – 0,20 (A) a 0,21 – 0,40 Hz (B). Hodnocena byla intenzita a variabilita spontánní cévní reaktivity. Data z měření byla získávána vlastním postupem v základním systémem Perimed nezměněném stavu. Vyhodnocování probíhalo pomocí software StarOffice a později OpenOffice Calc a Base.
Výsledky:  V oblasti frekvencí A byly projevy spontánní cévní reaktivity  statisticky významně výraznější než v oblasti frekvencí B. Rozdíly se pohybovaly na hladině významnosti p>10-3 až 10-5. Viz obrázek grafu.
Závěr: Nová původní metodika hodnocení spontánní cévní reaktivity zaznamenané laser dopplerem umožňuje podrobné posouzení chování periferní mikrocirulace. Frekvenční analýza umožňuje zaměření se na srovnávání oblastí podobného chování periferního řečiště. Metoda nabízí možnosti sledování funkce cévních struktur a srovnávání jednotlivých cévních postižení nebo sledování jejich vývoje případně reakce na terapii.