Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ ABLACE PRO FIBRILACI SÍNÍ PODPOROVANÁ INTRAKARDIÁLNÍ ECHOKARDIOGRAFIÍ

J. Kautzner, R. Čihák, P. Peichl, H. Mlčochová, J. Bytešník (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Katetrizační ablace je v současnosti terapeutickou alternativou pro nemocné s fibrilací síní (FS) rezistentní na farmakologickou léčbu. Cílem práce je přehled výsledků katetrizační ablace FS metodou izolace plicních žil okolo ostií za pomoci intrakardiální echokardiografie (ICE).
Metody: V období od března 2004 do října 2005 byla provedena katetrizační ablace FS za navigace ICE a elektroanatomického mapování u 111 nemocných (20 žen, průměrný věk 558 let).  Podstatou metody je využití ICE k navigaci transseptální punkce, monitorace anatomie ostií plicních žil a umístění mapovacího cirkulárního katetru a titrace radiofrekvenční energie monitorováním mikrobublin, které se uvolňují při přehřátí tkáně. ICE dovoluje i posouzení případné trombózy na katetru, monitorování průtoků plicními žilami před a po výkonu a sledování případného výpotku. Elektroanatomická mapa s vyznačením úrovně ostií podle ICE dovoluje snadnější orientaci v levé síni, a tak omezuje nutnost použití skiaskopie.
Výsledky: V prvním období (9 měsíců) bylo provedeno 38 výkonů, průměrná doba výkonu činila 275 ± 57 min a skiaskopický čas 16 ± 5,5 min. V druhém období  (10 měsíců) se uskutečnilo 73 výkonů, průměrná doba výkonu poklesla na 259 ± 48 min a skiaskopický čas na 12,1 ± 4,2 min. Za 9 ± 3 měsíců sledování v prvním období bylo bez FS 69%, s částečným efektem 6% a bez efektu 25% nemocných. V druhém období bylo v průběhu 4,1 ± 2,3 měsíců sledování bez FS 64 %, u dalších 18 % bylo zaznamenáno zlepšení a v 18 % nebyl zjištěn žádný efekt.
Závěry: Radiofrekvenční ablace podporovaná ICE v kombinaci s elektroanatomickým mapováním dovoluje úspěšnou izolaci plicních žil s přijatelným klinickým efektem a minimálním skiaskopickým časem.