Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRIMÁRNÍ KORONÁRNÍ INTERVENCE U PACIENTŮ S AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU A UMĚLOU PLICNÍ VENTILACÍ

I. Perháčová, R. Jirmář (Košice, SR, Cernina)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

CÍL:Cílem přednášky je zjistit prognózu pacientů s akutním infarktem myokardu (AIM)  ,léčených primární koronární intervencí(PCI) a nutností umělé plicní ventilace(UPV).

METODIKA :Zhodnocení průběhů onemocnění v souboru 1300 pacientů  přijatých pro AIM (STEMI i non-STEMI) v období leden 2003 až září 2005 a indikovaných k PCI.Chtěla bych informovat o pacientech hospitalizovaných na naší klinice léčených PCI u kterých byla nezbytná UPV bezprostředně po PCI ,nebo u těch pacietnu,u kterých doslo k UPV v krátkem časovém období před PCI.

VÝSLEDKY:mezi 1223 nemocnými s AIM léčenými PCI bez nutnosti UPV mělo 90 nemocných srdeční selhání. Mezi 77 nemocnými s UPV/KPCR mělo srdeční selhání Nemocniční mortalita ve skupině pacientů na UPV a plicním edémem byla 30 %, UPV a kardiogenním šokem 56 %. Ve skupině pacientů indikovaných k UPV pouze pro maligní arytmie byla nemocniční mortalita 7 %. Závažné extrakardiální komplikace (závažná pohypoxická encefalopatie, aspirace, závažné infekce, krvácení do GIT) se vyskytly u 31 % pacientů na UPV. Průměrná délka hospitalizace pacientů, kteří přežili, byla 15,4 dne.

Závěr: V současné době moderní léčby AIM pomocí PCI vznikne nutnost UPV/KPCR v akutní fázi v 6% případů. Tito nemocní mají vysokou mortalitu z podstaty své choroby. Ve srovnání s literaturou před érou PCI je však mortalita i u těchto pacientů při PCI léčbě podstatně nižší. Nemocní na UPV po KPCR pro primární maligní arytmie mají většinou příznivou prognózu při léčbě PCI.