Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PROBLEMATIKA GRAVIDITY ŽEN S VROZENOU SRDEČNÍ VADOU

I. Horáková, A. Nečasová, T. Brychta, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

  Komplexní péče o vrozené srdeční vady u dětí v uplynulých 30 - 40 letech umožnila přežití i dívkám, z nichž řada by se bez kardiochirurgické korekce vůbec nedožila věku dospělosti. Většina z nich je v současnosti asymptomatická, s dobrou kvalitou života, přesto však všechny tyto nemocné vyžadují vysoce specializovanou kardiologickou péči a musí být trvale sledovány. I proto byla v r. 1998 na IKK FN Brno založena specializovaná ambulance pro pacienty s vrozenou srdeční vadou (VSV) v dospělosti.
   Na základě hemodynamických parametrů se VSV v dospělosti dělí na komplexní, středně významné a nevýznamné. Pouze u komplexních vad je těhotenství kontraindikované, u ostatních vad doporučujeme ve spolupráci s gynekology a genetiky plánované rodičovství na základě genetického vyšetření obou partnerů před početím.     Součástí péče o těhotné ženy s VSV jsou standardní vyšetření, komplexní sledování dle typu a závažnosti vady po celou dobu gravidity, prevence infekční endokarditidy, prenatální vyšetření plodu ve specializované ambulanci, domluva na řízený porod v centru schopném zajistit komplexní péči o rizikovou matku i dítě. Samozřejmostí  je edukace, prevence, vhodný psychologický přístup, získání spolupráce pacientky i její rodiny apod.
   V databázi ambulance VSV v dospělosti při IKK FN Brno je cca 360 žen. 280 těchto žen je ve fertilním věku, z nich bylo v průběhu roku 2005 vyšetřeno 146.  39 žen již má dítě, nově otěhotnělo 26 žen, do konce ledna 2006 porodilo 19 matek (u 3 dětí byla následně zjištěna VSV).
   V současné době pracujeme na systematizaci péče o pacienty s VSV v dospělosti v souladu s Evropskou kardiologickou společností.
 Práce je podpořena grantem IGA MZ 1A 8606-5