Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE U NEMOCNÉHO SE ZAVEDENÝM SYSTÉMEM PERKUTÁNNÍ MECHANICKÉ PODPORY (PVAD) TANDEM HEART

K. Krejbichová, K. Kemzová, P. Neužil, J. Matoušková, Z. Beldová, Š. Královec, R. Vopálka, V. Pavlíček, P. Niederle (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Perkutánní mechanická podpora oběhu(pVAD) - Tandem Heart™ fy. Cardiac Assist Technologies Inc (Pittsburgh, Pensylvania, USA) je určena pro oběhovou stabilizaci nemocných v kardiogenním šoku.
Cíl: Referujeme specifika ošetřovatelské péče o nemocné s dočasnou perkutánní mechanickou podporou  Tandem Heart.
Metoda: Hlavními indikacemi jsou kardiogenní šok na podkladě akutního infarktu myokardu, přemostění k provedení rizikové PCI.Nemocný je po zavedení pVAD hemodynamicky důsledně monitorován, monitorujeme změny krevního obrazu nemocného.Při použití > 24 hodin jsou popsány trombocytopénie a snížení hemoglobinu).Sledujeme prokrvení končetin. Vzhledem k zavedení žilní (21 Fr) a arteriální kanyly (15 nebo 17 Fr) je nutné dbát o prevenci tromboembolie resp. sledovat možný vývoj ischémie dolních končetin. Sesterský personál úzce spolupracuje s klinickým pracovníkem zajišťujícím optimální chod centrifugálního čerpadla.
Výsledky: Systém byl použit u 4 nemocných, s průměrnou dobou zavedení systému do  56 minut, doba zapojení centrifugální pumpy byla vždy přes 24 hodin. Nepozorovali jsme žádné technické problémy, při jednoduché ovladatelnosti řídící konzole, kdy podle hemodynamických parametrů ovládáme buď zvýšení nebo snížení otáček (max.7500 ot./min.,min.1000 ot./min.)U všech nemocných došlo do několika hodin od zavedení k přechodnému zvýšení teploty, u dvou nemocných jsme pozorovali snížení počtu trombocytů a to již po 24 hodinách od zavedení. Nepozorovali jsme zvýšenou krvácivost v místě punkčního zavedení obou kanyl. Odpojování od systému je nutné provádět za spolupráce celého týmu.
Závěr: pVAD Tandem Heart je velice přínosnou a přitom poměrně jednoduchou technologií mechanické podpory LK, kterou může ovládat vyškolený středně zdravotnický personál v rámci týmové  práce.