Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ENDOKARDITIDA NA ZÁPLATĚ HROTU LEVÉ KOMORY S FORMACÍ ABSCESOVÉ DUTINY

K. Čurila, J. Tintěra, J. Knot, H. Línková, P. Gregor, J. Suková, P. Toušek, M. Pěnička (Praha)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

   82letý muž po aortokoronárním bypassu a aneuryzmektomii hrotu levé komory s použitím dakronové záplaty v r.2004 byl přijat pro septické teploty se zimnicí a třesavkou v květnu 2005. Po operaci byl bez potíží, ale od dubna 2005 si stěžoval na noční třesavku s pocením a septickými teplotami. Antibiotika předepsané obvodním lékařem byly bez efektu.
   Po přijetí byl pacient podrobně vyšetřen s normálním fyzikálním nálezem. Krevní testy prokázaly elevaci zánětlivých markerů. Během noční teplotní špičky byly opakovaně odebrány hemokultury, které byly pozitivní na Staphylococcus epidermidis rezistentní na methicilin. Pro velice obtížnou echokardiografickou vyšetřitelnost byla provedena magnetická rezonance srdce, která odhalila apikální pseudoaneuryzma nepravidelného tvaru, naléhající na implantovanou záplatu s malým zkratem mezi její dutinou a dutinou levé komory. Toto pseudoaneuryzma může souviset s provedenou aneurysmectomii a nevyžaduje speciální terapii. Jasnou patologií však byl nález další dutiny lokalizované distálně a laterálně od pseudoaneuryzmatu. Byla oválného tvaru, úzkým krčkem komunikovala s levou komorou a svým apikálním segmentem se dotýkala hrudní stěny. Zčásti byla vyplněna tromby, ale v její bazi jsme pozorovali jet krve, který přestupoval celou dutinou. Příčinou její  vzniku byla pravděpodobně stafylokoková infekce. Po dohodě s kardiochirurgy bylo rozhodnuto o konzervativním postupu.
   Po intravenózní antibiotické terapii došlo k ústupu zánětlivých markerů a normalizaci hemokultur. Dva měsíce po dimisi pacient nejevil známky recidivy infekce ani jiných komplikací.
   Naše sdělení je doplněno bohatou obrazovou dokumentací.