Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZTAH HYPONATREMIE A AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU

Š. Havránek, R. Škulec, J. Bělohlávek, T. Kovárník, V. Dytrych, M. Aschermann, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Hyponatremie je marker nepříznivé prognózy u nemocných s chronickým srdečním selháváním. Sníženou hladinu natria (Na) pozorujeme často i u pacientů v časné fázi akutního infarktu myokardu (AIM) i bez anamnézy chronického srdečního selhávání. Není jasné, zda jde o nevýznamný fenomén anebo o patofyziologicky a prognosticky významný jev.
Cíl studie: 1. Zjistit incidenci hyponatremie a její dynamiku v akutní fázi infarktu myokardu s elevacemi ST úseku (STEMI),
2. Zhodnotit prognostický význam hyponatremie v porovnání se standardními prognostickými ukazateli STEMI.
Metoda: Provedli jsme retrospektivní analýzu 100 nemocných s STEMI, tak jak byli v roce 2005 konsekutivně přijímání na Koronární jednotku II.interní kliniky VFN a 1.LF UK Praha. Sledované parametry byly vybrány ze standardní zdravotnické dokumentace. Hyponatremie byla definována jako hladina natria v séru <137 mmol/l v průběhu 72 hodin od přijetí.
Výsledky: V celém souboru 100 pacientů průměrného věku 65±14,5 let bylo 32 žen. AIM přední stěny byl přítomen u 42% pacientů, u zbývajících nemocných byl zjištěn AIM spodní stěny a/nebo zadní stěny a/nebo boční stěny, navíc 8% pacientů mělo AIM pravé komory. Průměrná hladina Na v celém sledovaném souboru byla 136±3,3 mmol/l. Hyponatremii jsme pozorovali u 69% nemocných, průměrná hladina Na u pacientů s hyponatremií byla 133,8±2,5 mmol/l. Nejčastější výskyt hyponatremie byl 1. a 2. den od přijetí. Identifikovali jsme pozitivní asociaci hyponatremie a vstupní hladiny leukocytů (p=0,025). Hyponatremie byla zjištěna u všech nemocných s AIM pravé komory.
Závěry: Hyponatremie v akutní fázi STEMI má vysokou incidenci a koreluje s hladinou leukocytů v časné fázi STEMI, tedy s jedním z markerů dlouhodobé prognózy. Patofyziologický mechanizmus vzniku hyponatremie a zda skutečně má prognostický význam bude ověřeno prospektivní studií.