Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MAJÍ STATINY MÍSTO V PRVNÍ LINII LÉČBY AKUTNÍHO KORONÁRNÍHO SYNDROMU?

P. Ošťádal, D. Alan, J. Vejvoda (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

V posledních letech bylo publikováno několik velkých klinických studií, ukazujících na bezpečnost a v některých ohledech i účinnost časného zahájení léčby statinem po akutním koronárním syndromu (AKS). Experimentální práce a první malé klinické studie však naznačují, že statiny mohou být prospěšné nejen v časně zahájené sekundární prevenci, ale také přímo v první linii léčby AKS, tedy podané ihned při přijetí nemocného k hospitalizaci.
Prokázali jsme, že takto podaný cerivastatin v dávce 0.3 mg významně snížil hladinu interleukinu 6 a C-reaktivního proteinu již po 24 hodinách. Zjistili jsme rovněž, že nemocní s AKS, léčení ihned při přijetí fluvastatinem 80 mg, měli po 24 hodinách významně nižší hladinu celkového cholesterolu a LDL-cholesterolu.
Žádná větší klinická studie, která by potvrdila benefit z použití statinů v první linii léčby AKS však zatím publikována nebyla. Zásadní odpověď na tuto otázku by mohla přinést naše multicentrická, randomizovaná, dvojitě slepá, placebem kontrolovaná studie FACS (Fluvastatin in the therapy of Acute Coronary Syndrome), ve které sledujeme účinek fluvastatinu 80 mg, podaného ihned při přijetí pacienta s AKS k hospitalizaci.