Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HYPERHOMOCYSTEINEMIE A STUPEŇ KORONÁRNÍ ATEROSKLERÓZY U PACIENTŮ PO ELEKTIVNÍ PERKUTÁNNÍ KORONÁRNÍ INTERVENCI

L. Goláň, S. Šimek, J. Horák, J. Lubanda, L. Skalická, S. Beran, O. Dostál, P. Kuchyňka, M. Aschermann, A. Linhart (Praha, Brno)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Hyperhomocysteinemie se považuje za jeden z možných rizikových faktorů aterosklerózy a naděje jsou vkládány do léčby kyselinou listovou. V současné době se však objevují důkazy spíše proti vlivu homocysteinu na kardiovaskulární onemocnění i proti protektivnímu účinku kyseliny listové. Zajímalo nás, jaké jsou plazmatické hladiny homocysteinu v závislosti na stupni koronární aterosklerózy u pacientů po elektivní perkutánní koronární intervenci.
Metody: Vybrali jsme 46 pacientů sledovaných na II. interní klinice 1. LF UK a VFN, u kterých byla stanovena plasmatická hladina homocysteinu a současně provedena selektivní koronární angiografie. Stupeň koronární aterosklerózy jsme hodnotili pomocí modifikovaného indexu skóre koronární aterosklerózy dle Gensiniho. Pacienty jsme dle střední hodnoty skóre rozdělili na dvě skupiny, ve kterých jsme porovnali průměry plasmatických hodnot homocysteinu a procento pacientů s hyperhomocysteinemií.
Výsledky: Index koronárního skóre byl v rozmezí 3 až 53,5, střední hodnota 17,5. Plazmatické hladiny homocysteinu byly 4,6 – 19,8 μmol/l. Ve skupině s  indexem koronárního skóre nižším než medián (n=28) byla průměrná hodnota homocysteinu 9,31 μmol/l a ve skupině s vyšším skóre (n=18) byla 9,94 μmol/l. Tyto hodnoty se statisticky nelišily (p=0,56). Ve skupině s nižším skóre byli 4 pacienti s hyperhomocysteinemií (nad 14,6 μmol/l) (14,3%) a ve skupině s vyšším skóre byli 2 pacienti s hyperhomocysteinemií (11,1%, p=0,75).
Závěr: U pacientů s pokročilejším koronárním postižením nenacházíme vztah mezi rozsahem aterosklerotického postižení a hladinami homocysteinu. Naše práce je však omezena malým počtem jedinců.