Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NAŠE ZKUŠENOSTI S VYŠETŘOVÁNÍM KARDIÁLNÍHO AUTONOMNÍHO NERVOVÉHO SYSTÉMU POMOCÍ REFLEXNÍCH ODPOVĚDÍ SRDEČNÍ FREKVENCE

I. Buriánková, K. Macháčová, J. Galuszka (Olomouc)
Tématický okruh:
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod:
Autonomní nervový systém (ANS) představuje regulační mechanismus k zajištění integrity organismu, prostřednictvím neustálé interakce sympatiku (SY) a parasympatiku (PASY). Kardiální ANS lze vyšetřovat různými invazivními i neinvazivními způsoby. Jednou z neinvazivních vyšetřovacích možností je hodnocení kardiálních autonomních reflexů.
Metodika a postupy:
Z původní Ewingovy baterie testů používáme za základ diagnostiky zkoušku hlubokého dýchání a ortostatický test. Kombinované působení ortostázy a klinostázy využíváme ve zkoušce leh-stoj-leh. Počítačové zpracování elektrokardiografického záznamu v průběhu testu leh-stoj-leh umožňuje hodnocení variability srdeční frekvence (VSF).
Test hlubokého dýchání dovoluje posoudit vagovou aktivitu.
Ortostatická zkouška umožňuje posouzení reakce vagu i sympatiku.
Zkouška leh-stoj-leh zahrnuje sekvenční aktivaci obou subsystému ANS. Spektrální analýza (SA) VSF dovoluje hodnotit vzájemnou interakci SY a PASY v grafické i numerické podobě.
Závěr:
Vyšetřování kardiálního ANS pomocí reflexních odpovědí srdeční frekvence představuje hodnocení srdeční činnosti z krátkodobých EKG záznamů. V porovnání s Holterovskými způsoby vyšetřování ANS je zde možno využít standardizovaných podmínek umožňujících podrobnější analýzu sympatovagálních interakcí.