Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RIZIKOVÉ FAKTORY INTIMOMEDIÁLNÍ HYPERPLASIE DIALYZAČNÍHO CÉVNÍHO PŘÍSTUPU

J. Malík, V. Tuka, J. Svobodová, M. Slavíková (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Intimomediální hyperplasie (IMH) ve venózní anastomóze je nejčastější příčinou selhání dialyzačních cévních zkratů s polytetrafluoroetylenovou cévní protézou. Její rozvoj je možno sledovat ultrasonograficky. Dosud nejsou známy příčiny jejího rozvoje, proč u některých jedinců vzniká velmi brzy. Pokusili jsme se analyzovat vztah rozvoje IMH k některým potenciálním rizikovým faktorům.
SOUBOR a METODY: 92 jedinců s nově založeným PTFE zkratem na horní končetině ve věku 60+/-14 let, z toho 25 mužů a 36 diabetiků bylo sonograficky vyšetřeno 1-8 týdnů po založení zkratu a poté 10-14 měsíců po založení zkratu. Sledované parametry byly: věk, pohlaví, diabetes mellitus, hyperlipidémie, cholesterol, triglyceridy, fibrinogen, celkový hemoglobin, počet trombocytů, rychlost toku a smykové napětí ve venosní anastomose krátce po založení. Byla provedena korelační analýza a nepárovým t-testem zjišťovány rozdíly ve sledovaným parametrech mezi horním a spodním kvartilem výšky intimomediální hyperplasie.
VÝSLEDKY: výška IMH při druhém vyšetření byla 0,88 ± 0,43 mm. Statisticky významný vztah byl zjištěn jen k věku, který inverzně koreloval se stupněm IMH.
ZÁVĚR: Nižší věk představuje rizikový faktor IMH ve venosní anastomóze PTFE zkratu. Vztah k dalším parametrům jsme na rozdíl od jiných autorů nepotvrdili