Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZÁVISLOST QT DYNAMICITY NA FUNKCI LEVÉ SRDEČNÍ KOMORY

M. Šišáková, T. Novotný, A. Floriánová, O. Toman, P. Vít, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: QT dynamicita představuje novou metodu posuzování repolarizace myokardu. Matematicky je definována jako QT= a.RR+b, přičemž strmost křivky „a“ koreluje s mírou poruchy repolarizace myokardu. Zaměřili jsme se na pacienty s ischemickou chorobou srdeční v akutní fázi infarktu myokardu. Porovnávali jsme, jaký vliv má na QT dynamicitu dysfunkce levé srdeční komory a rovněž jaká je QT dynamicita u nemocných, u nichž byly v akutní fázi infarktu myokardu zachyceny závažné komorové atytmie.

Soubor a metody: vyšetřili jsme 75 pacientů s akutním infarktem myokardu v intervalu dvou až 14 dnů od vzniku. U každého z nich bylo provedeno echokardiografické vyšetření a  pořízen 24 hodinový Holterovský EKG záznam, ze kterého byla hodnocena QT dynamicita programem QT Guard firmy GE Medical. Pacienti byli rovněž v subakutní fázi infarktu myokardu sledováni bedside monitorem s pamětí či telemetrickým zařízením s cílem zachytit případné hemodynamicky závažné komorové arytmie. Porovnávali jsme strmost  křivek QT dynamicity z Holterovských záznamů u každého pacienta v závislosti na ejekční frakci levé srdeční komory a výskytu závažných komorových arytmií.

Výsledky: Pacienti s dysfunkcí levé srdeční komory s ejekční frakcí <=35% mají křivku QT dynamicity strmější než pacienti s normální funkcí levé srdeční komory (p‹0,05). Pacienti, u nichž byly v subakutní fázi infarktu myokardu zachyceny hemodynamicky významné komorové arytmie, mají křivku QT dynamicity strmější než pacienti bez výskytu komorových arytmií (p‹0,05).

Závěry: QT dynamicita jednoznačně odlišuje nemocné s poruchou funkce levé srdeční komory od nemocných bez dysfunkce levé srdeční komory. Odlišuje též pacienty ohrožené hemodynamicky významnými komorovými arytmiemi v akutní fázi infarktu myokardu.
Výzkum je podporován granty NR/8060-3 a NR/8374-3