Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TROMBÓZA NA NATIVNÍ BIKUSPIDÁLNÍ AORTÁLNÍ CHLOPNI

P. Telekes, F. Holm, Š. Černý, J. Popelová, P. Nedbal (Liberec, Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Autoři popisují případ 24-leté pacientky, která byla odeslána k hospitalizaci pro třítýdenní anamnézu námahových stenokardií spojených s presynkopálními stavy. Echokardiograficky byla zjištěna těsná aortální stenóza na bikuspidální chlopni aorty s 30 mm pohyblivými útvary na obou cípech chlopně, interpretovanými jako tromby.
Pacientka byla urgentně indikována k aortální náhradě. Těsně před kardiochirurgickým výkonem došlo k akutní ischémii pravé dolní končetiny embolizační etiologie a byla provedena úspěšná chirurgická embolektomie. Poté byla provedena náhrada aortální chlopně mechanickou protézou. Peroperačně byly potvrzeny tromby na endokarditidou změněných cípech bikuspidální aortální chlopně. Nemocná neměla v recentní anamnéze klinické ani laboratorní známky probíhající endokarditídy. Histologicky nebyly přítomny bakterie ani známky zánětu, kultivace trombu byla negativní, nicméně PCR vyšetření odhalilo exprimaci genomu Stafylokoka. Při koagulačním vyšetření zjištěna nízká hladina antitrombinu III, Leidenská mutace a dysfibrinogenémie. Pooperační průběh byl bez komplikací a pacientka 4 měsíce po výkonu je ve výborném klinickém stavu.
Spontánní trombóza na nativní aortální chlopni je velmi neobvyklou událostí, která může být zapříčiněna traumatickým poškozením chlopně při srdeční katetrizaci či při kardiochirurgickém výkonu, nebo může vzniknout jako komplikace infekční endokarditídy. V našem případě pouze PCR vyšetření trombu určilo exaktně etiologii stavu. 
Riziko systémové embolizace je vysoké a může způsobit závažné komplikace zejména při vmetku do centrálního nervového systému.