Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RADIÁLNÍ TONOMETRIE UMOŽŇUJE PŘESNÝ ODHAD AUGMENTACE CENTRÁLNÍHO TLAKU

V. Melenovský, B. Borlaug, B. Fetics, D. Kass (Praha, Baltimore, United States)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Odrazy tlakových vln od vaskulární periferie zvyšují tlak v proximálních velkých tepnách a významně tak přispívají k systolickému zatížení srdce u starších osob a hypertoniků se zvýšenou tuhostí cévní stěny. Augmentaci centrálního tlaku nelze odhalit běžným měřením krevního tlaku na paži. Centrální augmentaci lze posoudit analýzou tvaru tlakové křivky snímané přímo z karotidy či proximální aorty (karotický augmentační index, AIc), což je však spojeno s řadou technických  problémů. Cílem práce bylo validovat hypotézu, že karotická augmentace může být odhadnuta automatizovanou aplanační tonometrií ze snadněji dostupné radiální tepny (radiální augmentační index, AIr).
Metody: 42 dobrovolníků s širokým rozmezím tuhosti cévní stěny (věk: 57±18, rozmezí 18-84 let, s body mass indexem 29±6, 17-48 kg/m2, 51 % s hypertenzí, 51 % žen) podstoupilo simultánní karotickou (Colin VP2000) a radiální (Omron HEM-9010AI) tonometrii v klidu, během chladové expozice a po aplikaci 0,4 mg nitroglycerinu. AIc byl definován jako poměr  augmentovaného tlaku (b) k pulznímu (a) tlaku, (inflexní bod definovaný 0-crossing 4.derivace). AIr byl definován jako poměr odražené (c) a ejekční (a) vlny, definované jako první a druhé maximum 4.derivace.
Výsledky: AIr a AIc těsně korelovaly (r=0,8, p<0,001). AIr byl o 0,62±0,15 vyšší než AIc, rozdíl však byl konstantní a nezávislý na průměru obou AI (Blandt-Altman analýza), věku osob, středním tlaku či body mass indexu. Změny rAI během intervencí sledovaly změny cAI.
Závěr: Radiální tonometrie dovoluje snadno a přesně posoudit stupěň centrální tlakové augmentace. Radiální augmentační index představuje potenciálně užitečný nástroj k odhadu kardiovaskulárního rizika či orgánového poškození u arteriální hyperzenze.