Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PARADOXNÍ EMBOLIZACE U PACIENTKY S PFO, ANEURYSMATEM SÍŇOVÉHO SEPTA A CHIARIHO SÍŤKOU PO PROVEDENÍ TEE

I. Svobodová, J. Bělohlávek, H. Grünfeldová, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Zvýšení nitrosrdečních tlaků během instrumentálního vyšetření může být u rizikové nemocné příčinou paradoxní embolizace.
Kazuistika: Prezentujeme případ 39 leté nemocné přijaté pro dušnost, kašel a  febrilie s obrazem dilatace srdečního stínu na skiagramu hrudníku. Během hospitalizace na našem oddělení byly zjištěny známky globální respirační insuficience a bilaterální kardiální dekompenzace s pravostranným pleurálním výpotkem, echokardiograficky dilatace pravostranných oddílů, hypertrofická dysfunkční pravá komora, levá komora s paradoxním pohybem septa, D-tvaru, s normální systolickou funkcí, známky plicní hypertenze dle gradientu trikuspidální regurgitace a suspektní DSS s aneurysmatem síňového septa a nevýznamným zkratem. K dovyšetření byla přeložena na vyšší pracoviště, kde byla vyloučena plicní embolizace, na TEE diagnostikován PFO s málo významným P-L zkratem, aneurysma síňového septa, Chiariho síťka v PS a významná plicní hypertenze, ostatní nález ve shodě s naším vyšetřením a stav byl uzavřen  jako akutní exacerbace CHOPN s dekompenzací chronického cor pulmonale. Vyšetřovací program byl druhý den po TEE komplikován rozvojem akutní CMP s levostrannou hemiparesou a centrální lézí n. VII vlevo,  na CT mozku s obrazem čerstvé ischemie vpravo FP.  Při antikoagulační a vazodilatační terapii došlo k plné úpravě neurologického nálezu. Jediným vysvětlením proběhlé CMP byla při negativním nálezu na levostranných srdečních oddílech a ascendentní aortě paradoxní embolizace a u nemocné byl s pomocí Amplatzerova okluderu proveden uzávěr PFO.
Závěr: Současná přítomnost PFO, aneurysmatu síňového septa a Chiariho síťky je rizikem paradoxní embolizace. V našem případě došlo k závažné komplikaci, rozvoji cévní mozkové příhody. Jsou diskutovány současné indikace k uzávěru PFO.