Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VROZENÉ SRDEČNÍ VADY NA ÚROVNI SÍŇOVÉHO SEPTA - KAZUISTIKA

P. Černá, M. Poloczek, P. Kala (Brno)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Vrozenou srdeční vadou (VSV) rozumíme všechny morfologické anomálie srdce a velkých cév, které jsou přítomny při narození a mohou se projevit kdykoli v průběhu života. Prevalence VSV při narození činí v ČR 6/1000 živě narozených dětí.
Otevřené foramen ovale není řazeno mezi defekty síňového septa ani mezi srdeční vady, ale je relativně častou variantou fyziologického stavu. Jde o anatomicky průchodný tunel mezi horním okrajem limbu fossae ovalis a chlopní fossae ovalis. Otevřené foramen ovale má významnou roli ve fetální cirkulaci. V dospělosti přetrvává anatomická průchodnost foramen ovale asi u 25 – 30 % populace.
PFO většinou nezpůsobuje významný zkrat. Jeho potenciální riziko spočívá v tom, že umožňuje paradoxní embolizaci do systémového řečiště při venózní trombóze, nebo  trombu v pravé síni,  eventuálně trombu přítomného přímo v místě PFO. Mechanismus paradoxní embolizace jako příčina CMP/TIA je většinou předpokládaný, než přímo prokázaný. Je nutno vyloučit jinou možnou etiologii CMP.
Na našem pracovišti provádíme katetrizační léčbu PFO od roku 2003, v roce 2005 bylo úspěšně implantováno celkem 27 PFO okluderů.