Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ AORTÁLNÍ DISEKCE KOMPLIKOVANÁ RUPTUROU AORTY DO PRAVÉ KOMORY

D. Marek, P. Němec, M. Heřman, K. Maderová, M. Gwozdziewicz, P. Flodr, J. Spáčilová, M. Zedková, J. Lukl (Přerov, Brno, Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

70-letý hypertonik měl při práci synkopu, po probrání z bezvědomí měl bolesti na hrudi, paraplegii dolních končetin a hemiparézu levé paže. Při přijetí do nemocnice již neurologické symptomy prakticky odezněly, kardiopulmonálně byl kompensován při tlaku 90/60, periferní pulsace byly dobré. Troponin byl positivní, na EKG elevace ST a vysoké R V1 a V2. Echokardiografie ukázala jen malou posteroseptální hypokinesu a širší kořen aorty. Na CT vyšetření byla potvrzena  rozsáhlá disekce od kořene aorty s tangencí odstupových cév až do břišní partie s obturací levé renální tepny. Pacient byl odeslán k urgentní operaci. Při úvodu do anestesie došlo náhle k těžké bradykardii a hypotensi. Pacient byl 30 minut resuscitován, během resuscitace byl napojen mimotělní oběh a započata operace. Po otevření srdce byla zjištěna ruptura aorty do pravé komory. Zkratový kanál procházel muskulární částí mezikomorového septa. Defekt byl překryt teflonem, ascendentní aorta a chlopeň nahrazena. Pacient zemřel následující den na multiorgánové selhání.

Domníváme se, že k definitivní ruptuře v námi prezentovaném případě došlo pravděpodobně v okamžiku těsně před operací, s následným zhroucením oběhu. Druhým možným vysvětlením je ruptura následkem nepřímé srdeční masáže při spontánní nebo medikamentosně navozené bradykardii a hypotensi. Při sekci - bylo proximální septum infarzované a prokrvácené.

Jde o velmi vzácnou komplikaci aortální disekce. Autoři našli v literatuře jen 2 publikované případy ruptury disekované aorty do pravé komory a několik publikovaných případů ruptury do pravé síně.