Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ UZÁVĚR OUŠKA LEVÉ SÍNĚ U NEMOCNÝCH S FIBRILACÍ SÍNÍ A VYSOKÝM RIZIKEM TROMBOEMBOLIE

Z. Beldová, P. Neužil, T. Mráz, P. Formánek, M. Táborský, P. Niederle (Praha, Olomouc)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: Embolická cévní mozková příhoda je považována za nejzávažnější komplikaci fibrilace síní (FiS).  Mechanická okluze ouška levé síně je jednou z možností, jak výrazně snížit riziko závažné tromboembolické komplikace.
Cíl:zhodnotit úlohu SZP zajišťující asistenci výkonu s možnou instrumentací během provádění vlastní katetrizační okluze při zavádění okluderu do ouška levé síně.
Soubor nemocných a metodika: Za období jednoho roku jsme provedli mechanickou katetrizační okluzi  ouška levé síně  u celkem 32 nemocných s FiS s vysokým rizikem tromboembolie.  V současné době existují dva různé systémy katetrizační  okluze  LAA (systém PLAATO TM a Watchman TM ) .  Zavádí se 14 Fr zavaděč, který slouží k zavedení balónkového okluderu. Je dostupný v různých velikostech podle velikosti LAA. Na našem pracovišti jsme ke kontrole zavádění použili k monitoraci výkonu intrakardiální echokardiografického vyšetření (ICE).
Výsledky:Ve všech 32 případech jsme mechanický okluder zavedli úspěšně. Přemístění za jinou velikost okluderu jsme musili provést v devíti případech. Průměrná doba implantace okluderu byla 46 minut. Kontrolu a měření velikosti LAA jsme prováděli opakovaným nástřikem kontrastu do dutiny LAA, TEE a ICE. Systém PLAATO jsme použili u 25 případů a systém Watchman u 7 nemocných. Ve dvou případech byl výkon komplikován srdeční tamponádou a v jednom případě embolizací okluderu do hrudní části descendenntí aorty s časnou retrakcí okluderu. Asistence sestry je vhodná při ovládání ICE, provádí jednotlivá měření jak na ICE, tak i při kontrastní angiografii ouška levé síně, zavádění katetrového okluderu spolu s operatérem. V případě zavádění TEE je její asistence nezbytná při dlouhodobé monitoraci pomocí TEE.
Závěr: Mechanická okluze ouška levé síně je vysoce intervenční metodou, která vyžaduje přítomnost  erudovaného a důkladně proškoleného zdravotnického personálu.