Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ÚLOHA SESTRY V PÉČI O PACIENTY INDIKOVANÉ K TRVALÉ KARDIOSTIMULACI

Z. Weberová, J. Vlašínová (Brno)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Cílem práce  je  seznámení s péči  o pacienty  s bradykardií indikované  k trvalé   kardiostimulaci.
V našem kardiostimulačním centru jsou pacienti  k výkonu  přijímáni  jednak   po vyšetření   na naší  klinice,  jednak  již   vyšetření   z okresních   nemocnic.Pacienti  indikovaní k trvalé kardiostimulaci jsou referovaní na indikačních komisích, kde se současně stanovuje i  stimulační režim. Při příjmu se provede základní laboratorní vyšetření a pokud se neshledá   kontraindikace  k výkonu, je pacient  poučen o smyslu výkonu, jeho průběhu a možných   komplikacích. Před samotným výkonem pacient podepisuje informovaný souhlas, zajistí se žilní linka a aplikují se profylakticky ATB.
Po implantaci je pacient poučen o pohybovém režimu, následných kontrolách a je mu předána EURID karta, kde jsou zaznamenány i telefonní čísla na která se může obrátit v případě potíží. Po implantaci PM se sestra soustřeďuje na převazování rány, v případě zavedení redonu se sleduje sekrece z rány.
Během následujících dní se monitorují  případné komplikace, jako např. krvácení v oblasti
kapsy PM a před odchodem z nemocnice se provede kontrola funkce kardiostimulačního systému s  přeprogramováním.  V implantačním  středisku   IKK FN Brno se ročně provede okolo 400  primoimplantací.