Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANOMÁLIE DOLNÍ DUTÉ ŽÍLY JAKO PŘÍČINA ILEOFEMORÁLNÍ TROMBÓZY

S. Beran, P. Vařejka, M. Chochola, S. Heller, J. Komárková, V. Mrázek, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XIV. Výroční sjezd ČKS

Dolní dutá žíla se formuje v průběhu embryogeneze v šestém až desátém týdnu z pravostranné vény supracardinalis a vény  subcardinalis místo primitivního oběhu postupně zajišťovaném párovými precardinálními, postcardinálními, supracardinálními a subcardinálními žilami. V případě nesprávného vývoje dochází k anomálnímu žilnímu systému s nevyvinutou dolní dutou žílou a kolaterálním řečištěm odvádějícím krev převážně cestou véna azygos a hemiazygos. Anomálie dolní duté žíly se odhadují v běžné populaci v širokém rozmezí 0,07% až 8,7%. Dostupná data naznačují, že u mladých pacientů do 30ti let věku s ileofemorální trombózou je výskyt atrézie či hypoplázie dolní duté žíly častější oproti ostatní populaci s hlubokou žilní trombózou a jejich riziko recidivy trombózy zvýšené.
 Na našem oddělení jsme od roku 2000 intervenčně léčili lokální trombolýzou celkově 145 pacientů s ileofemorální trombózou, z toho u šesti pacientů (4,1%) se po rozpuštění trombotických hmot v pánevní oblasti demaskovala atrézie nebo hypoplázie dolní duté žíly s náhradním kolaterálním oběhem. Průměrný věk pacientů při první trombóze byl 28,5 let (rozmezí 13-46).
Prezentujeme zde naše vlastní zkušenosti a obrazovou dokumentaci u zmíněných nemocných s diskusí  dostupných literárních dat.