Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POSTAVENÍ MODIFIKOVANÉ CRYO MAZE PROCEDURY U NEMOCNÝCH INDIKOVANÝCH KE KOMPLEXNÍM KARDIOCHIRURGICKÝM VÝKONŮM

J. Kupec, Š. Černý, P. Neužil, M. Benešová, M. Táborský, J. Benedík, D. Ticháček, P. Jehlička, L. Šedivá, P. Niederle (Praha 5)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Úvod: MAZE operace dnes patří mezi jednu z metod kurativní  léčby fibrilace síní (FiS), které průkazně vedou k odstranění nebo alespoň snížení výskytu epizod FiS.  V posledních letech došlo k vývoji různých modifikací Maze operace  s cílem  zkrátit celkovou dobu kardiochirurgického zákroku a tím i čas ischémie myokardu. Jednou z nových možností léčby FiS je i modifikace MAZE operace použitím peroperačním kryoablace.
Cíl: Cílem této práce je zhodnotit možnosti použití modifikace  Cryo/MAZE výkonu u nemocných indikovaných ke komplexním kardiochirurgickým výkonům.
Metoda: Převážnou část nemocných tvoří pacienti s chronickou FiS, u kterých byl použit oblační systém fy CryoCath Inc. se sondami Surgi Frost™. Mrazícího účinku je dosaženo aplikací Argonu na flexibilním konci sondy.   Kryoléze je možné provádět jak endokardiálně z minimální atriotomie, tak epikardiálně  bez jakéhokoliv narušení stěny levé síně. Při optimálním kontaktu je možné dosáhnout mrazící teploty  až  - 170°C, která vytváří dostatečně transmurální lézi.
Výsledky: Jednotlivé kryoaplikace trvaly vždy jednu minutu a vlastní  lineární léze jsme v levé síni vedli tak, abychom dosáhli  obkružující izolace plicních žil. Standardně jsme doplňující lézi směřovali ještě k mitrálnímu anulu a oušku levé síně, které jsme amputovali a ošetřili suturou. Léze v  pravé síni jsme neprováděli. Průměrná doba provedení takto modifikované Cryo/MAZE procedury neprodlouží celkovou dobu výkonu o více jak 20 minut. Během aplikace cryoenergie jsme nezaznamenali žádnou život ohrožující komplikaci.  
Závěr:  Kryomodifikace MAZE operace je dostatečně bezpečnou metodou. Lze ji provádět bez větších komplikací jako kombinovaný zákrok i u nemocných indikovaných ke komplexním výkonům bez významného prodloužení chirurgického zákroku.